Реклама / Ads
44| 9026 |04.06.2014 НОВИНИ

Ето с какво ще се хвали Орешарски за І-та си година

.
Пламен Орешарски
Само през първото тримесечие на тази година средната работна заплата в страната е нарастнала номинално с 2,3%, а реално с 4,8%. В частния сектор пък работните заплати нарастнали реално с 3%. Това се твърди в отчета на правителството на Пламен Орешарски за първата година от управлението му.
 

Вчера той бе приет от Министерския съвет и внесен в Народното събрание, пише 24 часа. Лично министър-председателят трябва да представи документа на депутатите до края на седмицата. Правителството публикува резюме от отчета.

 

Икономическите и социалните мерки от правителствената програма са довели до оживление на икономиката и ускоряване ръста на БВП, се казва в отчета . Според посочени в резюме на документа числа БВП през миналата година се е увеличил до 1,1%, като е тръгнал от спад с 0,1% в началото на управлението. В последните 3 месеца на миналата година пък икономическият ръст достигнал 1,6%, а само за първото тримесечие на 2014 г. нарастването на икономиката било с 1,2%.

Пламен Орешарски ще се похвали пред депутатите и с намаление на безработицата с 0,8% от началото на 2014 г. и особено с назначаването на 213 578 нови работницив реалната икономика, без тези работни места да са субсидирани от държавата.

“За първите три месеца на 2014 г. индексът на промишленото производство се повиши с 3,6% на годишна база. Продажбите нараснаха с 5,1%. Благодарение на икономическия растеж през 1-ото тримесечие на 2014 г. са разкрити 39 100 нови работни места - явление, непознато от 2009 г.”, се казва в резюмето на правителствения отчет.

 

В речта си пред парламента Пламен Орешарски ще наблегне и на увеличението на пенсиите през тази година. Според правителствения отчет кабинетът е постигнал реален ръст от 12,3% на месечната пенсия. Не се посочва обаче каква част от ръста се дължи на повишените заплати, които влиаят на новите пенсии, и каква - на вдигането на максималната пенсия от 770 на 840 лв. от 1 юли. Като успешно изпълнено се отчита и увеличението на пенсиите с 2,7% по “швейцарското правило”. Първоначалните очаквания бяха за 3% ръст на пенсиите. Това увеличелие също ще влезе в сила от началото на следващия месец.

 

“Резултатите от първата година на управленския мандат са свързани с реализирането на политики, програми и мерки, които имат стабилизиращ ефект и не предизвикват допълнителна неустойчивост в крехкото икономическо и социално равновесие. Направени са и първите стъпки в дълго отлагани реформи, като внимателно е преценяван техният ефект, наличие на обществен консенсус и социална поносимост”, се казва в документа. Като най-амбициозната антикорупционна реформа пък правителството определя промените в Закона за обществените поръчки.

 

124 млн. лв. годишно е спестило правителството на бинеса заради намалените административни тежести. Обещава спестяване на още 100 млн. лв. годишно с мерки, които ще бъдат изпълнени тази година. Както и в отчета за края на 2013 г., Орешарски ще се похвали и бързото възстановяване на ДДС към бизнеса. Към края на май 2014 г. невъзстановеният данъчен кредит бил на безпрецедентно ниското ниво от 180 млн. лв., освен това вече държавата няма задължения към бизнеса.

 

Правителството вече има програма за насърчаване на индустрията, а освен това е заделило и 20 млн. лв. за иновации, пише в резюмето. Орешарски ще отчете и публичната инвестиционна програма за 500 млн. лв., разпределени на 173 общини. Освен това ще обяви, че е стартирало електронното правителство, защото са въведени 500 нови електронни услуги. Като успехи премиерът ще обяви и намаленото подслушване след създаването на ДАТО, както и мерките за пресичане на контрабандата на храни.

 

В отчета му се напомня, че е поел държавата в тежко състояние, икономическа депресия и разделение в обществото.

 

В резюмето липсват похвали за енергетиката, здравеопазването и образованието. След изборите Орешарски обяви, че по отчета му ще стане ясно кои са по-слабите сектори в управлението, в които може да се мисли за промени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5195 |04.06.2014 Орешарски: Нося си оставката в джоба . 19| 5023 |04.06.2014 Кабинетът „Орешарски“ води държавата към фалит . 6| 4929 |04.06.2014 Пишат и бришат отчета на кабинета "Орешарски" . 107| 5265 |03.06.2014 Буруджиева: Кабинетът "Орешарски" върви по утъпкания път на дясната политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads