Реклама / Ads
38| 5193 |04.06.2014 НОВИНИ

Орешарски: Нося си оставката в джоба

.
Премиерът Пламен Орешарски Източник: Булфото
Не бих искал да правя аналогия и пряка връзка по отношение на спрените преди дни европейски средства и проекта "Южен поток". Имаме уверение от страна на Европейската комисия, че такава връзка няма.
 

Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в рамките на блиц контрола в парламента.

Премиерът призна, че около "Южен поток" има различни тези по отношение на ползата и вредата от проекта. Това е голям проект и това е нормално, коментира премиерът.

Той се е запознал вчера с наказателната процедура във връзка с "Южен поток", като най-общо Европейската комисия има бележки по начина на провеждане на търга за изпълнител и по несъответствие на договора между България и Русия на Третия енергиен пакет.

Премиерът гарантира, че страната ни гледа сериозно на коментарите на ЕК и ще проучи внимателно бележките, ще подготви необходимите отговори, ще стартира корекционни мерки и ще се ползва активно от подкрепата на експерти на ЕК.

Грешки и нередности по Оперативна програма "Околна среда" и Оперативна програма "Регионално развитие" се откриват във всяка година от програмния период, но те сякаш са съсредоточени най-много в периода от 2010 до края на миналата година, каза министър-председателят Пламен Орешарски в отговор на питане на народния представител Лиляна Павлова и добави, че не иска да политизира темата. Той отбеляза, че в съобщението на Комисията се посочват 5 проекта, при които има нередности.

Три от проектите са на Бургас, един на Асеновград и един на МВР. Реализацията на проекта на МВР обхваща три кабинета и министри - започнал е при Цветанов, довършен е при служебното правителство, а е разписан при сегашния министър на вътрешните работи.

Предстоят още одити и имам притеснения, но не можем да направим нищо за миналото, каза министър-председателят. Той обаче добави, че това, което може да се направи сега, е да се укрепват системите за финансово управление и контрол, които от самото начало не са били в добра кондиция. По думите му и днес не може да им се сложи отлична оценка.

По отношение на предвидения заем, премиерът заяви, че финансирането на бюджета е обсъждано миналата година. "Днес сте обсъждали един инструмент, днес по същество сте обсъждали техниката. От 18-19 век държавните съкровища перманентно емитират дългове, за да погасяват излизащи в падеж дългове и съм изненадан, че точно от средите на ГЕРБ идват тези критики.

Убеден съм, че не го разбирате сега този факт. Би трябвало да е ясно за всички, че се гледа нетното увеличение на дълга, а не вземането на заем, за да се погаси стар заем", коментира Орешарски.

Премиерът определи като "интересен" новия вот на недоверие, който ГЕРБ подготвя към правителството. Тепърва ми предстои да се запозная с мотивите, каза премиерът и заяви, че от началото на управлението стриктно изпълняват програмата на правителството и ще представи отчета за едногодишен управление и тогава всеки да си направи изводите.

Аз си нося оставката в джоба, многократно съм го казвал, и когато почувствам, че някоя от политическите партии не ме подкрепя или не се справям, ще си подам оставката, каза още Пламен Орешарски.

Той отказа да каже колко точно министри ще бъдат сменени и посочи, че се чува се редовно със Станишев, като са се виждали преди няколко дни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5882 |03.06.2014 Д-р Тотко Найденов пред Фрог: Румяна Тодорова да си подаде оставката . 7| 5240 |02.06.2014 Експерт: Оператори не носят вина за есемес измамите . 59| 5290 |30.05.2014 Орешарски:По-малко от 5-6 ще са сменените министри . 0| 10840 |28.05.2014 Ил. Йотова поиска оставката на Станишев и ръководството на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads