Реклама / Ads
15| 5339 |15.09.2020 НОВИНИ

Евгений Кънев: Без върховенство на правото няма демокрация

.
Източник: БГНЕС
Чета постоянно странни аргументи от противниците на протеста: “Не може Протеста да се подкрепи, защото щяло да стане ОФ на десни с леви”. “Да не се превъзнасяме по думите на ирландската депутатка, защото била от крайно ляво политическо течение и щом един европейски либерал не може да бъде с нея, то и думите й за България ...не може да са верни”. “Ако подкрепим протеста, Радев/ левите ще ни управляват”.
 

Ами поне аз разбирам от тези съждения на иначе видни социолози, политици и хора на изкуството, че у нас логическото мислене е в остър дефицит.

 

На първо място, сравняват се само неща от Един порядък/ред/равнина/ниво.

В една равнина / порядък / ниво е оста демокрация - диктатура.


На това ниво критерий за позициониране е разделението-концентрацията на трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна.


Само това разделение осигурява върховенството на Правото.

 

Тази ценност е светая светих на демократичните общества. И когато тя е застрашена всички, които я ценят трябва да се обединяват, за да я защитават. Затова протестът е за оставки и на премиера, и на главния прокурор - заради срастване на властите.

Ако няма Върховенство на правото - няма демокрация.


“Лявото” и “Дясното” стават само фиктивни етикети и табелки - както сега е у нас.

 

Едва когато имаме върховенство на правото, което гарантира и другите фундаментални ценности като свобода на словото, правата на човека, защита на малцинствата и други - става легитимен дебатът за ляво и дясно. Защото те са в друга координатна система / порядък/ равнина / логическо ниво.

 

Тогава и само тогава става легитимен дебатът за подчиненото логическо ниво “Ляво-Дясно” - за неравенствата, данъците , преразпредлението, доходите , еврофондовете и т.н. И кой да управлява на база програми за тях.

 

Смесването на логическите нива произвежда само шум в обществената система в полза на тези, които са я овладели.

 

Facebook, Евгений Кънев




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6221 |09.09.2020 Радан Кънев: Младите ли са мафия? Това е цинично . 27| 4376 |05.09.2020 Сачева: Проблемът с върховенството на закона няма да се реши с протести . 10| 5510 |05.09.2020 Евгени Кънев: Сега трябва да се включат всички бизнесмени. И ледът ще се спука . 33| 24834 |04.09.2020 Евгений Дайнов: Главният секретар на народната милиция се саморазкри като лъжец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads