Реклама / Ads
6| 2507 |14.04.2024 НОВИНИ

Евгения Кара-Мурза: Путин върна целия арсенал съветски репресивни методи. Режимът в Кремъл трябва да падне

.
Евгения Кара-Мурза Източник: Free Russia Foundation
Режимът на Путин е върнал целия арсенал от репресивни методи в съветски стил, казва Евгения Кара-Мурза, съпругата на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза, осъден на 25 години затвор.
 

"През последните шест месеца съпругът ми е в карцер в т.нар. "колония със специален режим" в Западен Сибир, най-тежката в руската пенитенциарна система, на около 3000 километра от Москва. Леглото му се вдига и остава прикрепено към стената всеки ден от 5,00 до 21,00 часа. Единствената друга мебел в килията му е табуретка без облегалка", това казва Евгения Кара-Мурза, съпруга на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза.





"Вещите, с които му е разрешено да разполага, са чаша, четка за зъби, сапун, две кърпи и две книги. Позволено му е да прекарва час и половина на ден в четене или писане на писма, ако му дадат писалка и хартия. Разрешават му и разходки в малък вътрешен двор - със същата продължителност. С изключение на адвоката си, с когото се вижда няколко пъти в седмицата, затворникът няма абсолютно никакъв контакт с други хора", разказва тя в интервю за "Дойче веле".

 

Владимир Кара-Мурза

 

"Страхувам се, че бруталното нагло убийство на Алексей Навални не увеличи опасенията ми, тъй като от години се страхувам за живота на съпруга си, който е против Путин още от идването му на власт преди повече от 20 години. Срещу съпруга ми имаше два опита за покушение и благодарение на разкритията на "Белингкат", "Инсайдър" и "Шпигел" знаем имената на онези служители от ФСБ, които са го следили и при двата опита за убийство. Първият от тях беше през 2015-а година, само три месеца след убийството на Борис Немцов в Москва. Оттогава всеки ден си давам сметка, че моят живот и този на съпруга ми са в сериозна опасност", посочи тя.

 

На въпрос дали самата тя се чувства в безопасност, след като живее в САЩ, но продължава делата на съпруга си, Евгения отговори така:

 

"Имам колеги, които са изключителни бойци. През последните няколко години някои от тях вече са били нападани извън Русия, което не означава, че това ще ни спре. Ние разбираме добре срещу какво сме се изправили, а аз съм убедена, че най-добрият начин да помогна на съпруга си е да продължа работата му. Той от много години се застъпва за политическите затворници в Русия, а от 2010-а насам се бори за приемането в световен мащаб на закона "Магнитски", който налага санкции на всекиго, който нарушава човешките права. И аз вярвам, че тази работа трябва да продължи, особено сега.


Докато на Путин му е позволено да властва, той ще продължи да разпалва войни, а репресиите в страната няма да спрат. Само една демократична Русия може да бъде гаранция за мир и стабилност на континента. А за да се случи това, режимът в Кремъл трябва да падне. Но междувременно трябва да се уверим, че тези, които днес се противопоставят на режима, както в страната, така и извън нея, тези стотици и стотици политически затворници и стотици хиляди руснаци, които напуснаха страната, защото не искаха да бъдат съучастници във войната и продължиха да работят извън пределите ѝ, всички тези хора ще оцелеят. За да бъдат там (в Русия - б. ред.), когато режимът рухне, за да могат да построят демокрация в страната". 





Тя коментира и в каква степен Владимир Путин е успял да спре инакомислещите и да вкара в затвора всички, които му се противопоставят:

 

"Точно както в Съветския съюз навремето, сега режимът обявява всички, които се противопоставят на официалния курс, за шпиони, престъпници, предатели, чуждестранни агенти, екстремисти, терористи или просто луди. Поради това режимът е върнал целия арсенал от репресивни методи в съветски стил, включително наказателната психиатрия, физическото и сексуално насилие. Върнала се е сталинската епоха с присъди от по 10, 15, 20 години затвор. Пет години за инакомислие, за казване на истината, за отхвърляне на официалния наратив, наложен на народа. Мащабите на този гнет наистина са плашещи.

 

По данни на "Мемориал", най-уважаваната руска правозащитна организация, която беше отличена и с Нобелова награда за мир, броят на политическите затворници в Русия вече наближава 700 - по-най-консервативни оценки. Не е изключено реалният брой на политическите затворници в страната да е два или три пъти по-голям, уточняват от "Мемориал". А според неотдавнашно журналистическо разследване (на изданието "Project" - б. ред.) само през четвъртия мандат на Владимир Путин са водени повече политически съдебни процеси, отколкото при Никита Хрушчов и Леонид Брежнев, взети заедно".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 2497 |14.04.2024 Деница Симеонова за Живко Коцев: Не браним никого, имаме принципни позиции . 10| 2292 |14.04.2024 За Израел конфронтацията с Иран не е приключила. CNN: Байдън казал на Нетаняху, че САЩ няма да участват в атака срещу Иран . 25| 3689 |14.04.2024 "Поставя България в особена светлина". Защо Радев бяга от среща със Зеленски? . 2| 2568 |14.04.2024 Пет години след пожара: Катедралата "Нотр Дам" е пред отваряне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads