Реклама / Ads
1| 4577 |18.12.2015 НОВИНИ

БГ-евродепутат: Европа отново поглежда към ядрената енергетика

.
Европарламента
Европейската комисия (ЕК) трябва да създаде благоприятни условия за държавите-членки, които искат да развиват ядрена енергетика. Такава препоръка е получила комисията от Европейския парламент (ЕП). Това заяви Владимир Уручев, евродепутат от групата на Европейската народна партия (ЕНП). Той представи и доклад на ЕП във връзка с постигането на Европейски енергиен съюз.
 
Уручев подчерта, че в предписанието на ЕП за първи път се споменава темата за ядрената енергетика. Причина за това е, че половината от цялата електроенергия от нисковъглеродни източници идват от ядрените мощности. Въпреки това, 130 от общо 132 атомни централи ще бъдат извадени от експлоатация до 2050 г.

Владимир Уручев обясни, че идеята за Европейски енергиен съюз се възприема изключително сериозно. Той подчерта, че една от целите, заложени в доклада на ЕК, е постигането на 10% енергийна свързаност на страните-членки.

„Първо трябва да бъде създаден единен енергиен пазар, какъвто няма в ЕС. На практика е много фрагментиран по държави, дори по региони. Не са изградени връзките, по които може да тече електричество между държавите-членки. В областта на енергетиката в ЕС трябва повсеместно да влезе конкуренцията. Единствено с използването на този потенциал ще се постигнат по-добри цени и по-ефективни услуги“, каза Уручев.

Евродепутатът представи и направленията за постигането на енергийна сигурност, анонсирани от ЕК в доклада. На първо място Уручев спомена енергийната сигурност, съчетана със солидарност между държавите в постигането на енергийните цели.

„Тук на първо място е въпросът с диверсификацията на доставките, по-доброто планиране при криза, съгласувана външна енергийна политика. На второ място е пълното интегриране на енергийния пазар. Това е основният стълб на енергийния съюз, защото се включват инфраструктурните проекти, модернизацията на енергийните системи“, обясни Уручев.

Още едно направление в доклада на ЕК е енергийната ефективност. По думите на евродепутата на нея трябва да се гледа по нов начин – не как да се изразходва по-ефективно, а да се пести. Уручев дефинира съвсем кратко какво е сегашното състояние на енергетиката.

„Всички енергийни цели в ЕС се постигат на базата на солидарността, но държавите-членки запазват правото си да определят своя енергиен микс“, категоричен е евродепутатът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4780 |18.12.2015 Софийските имоти най-евтини от столичните в Европа . 4| 5497 |18.12.2015 Станишев със спасителна идея: План „Маршал“ за младежта на Европа . 3| 4262 |12.12.2015 Станишев: Европа не плати „откуп“ на Турция със споразумението за 3 млрд. евро . 6| 5129 |12.12.2015 Анализатор: Европа не е готова за тихата военна революция на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads