Реклама / Ads
0| 3776 |04.12.2023 НОВИНИ

Евродепутати на протест във Виена заради ветото за България в Шенген

.
Във Виена ще се проведе демонстрация срещу австрийското вето върху членството на България и Румъния в Шенген. Това съобщи българският евродепутат от "Обнови Европа" Илхан Кючюк, който ще се включи в протеста заедно с румънския си колега Влад Ботош и Хелмут Брандщетер от австрийската либерална партия NEOS.
 

Демонстрацията цели да покаже общо желание за пълна интеграция, единство и премахване на дискриминационните бариери.

 

„Основно имаме да кажем няколко неща към премиера и вътрешния министър на Австрия. А те са, че ветото на Виена е несправедливо. България отговаря на критериите от 2011 година и за нас членството в Шенген е безалтернативно”, заяви Кючук в ефира на NOVA, включвайки се на живо от летището във Виена. 

 

Поканено е гражданското общество, ще има представители от България и Румъния, посочи още той. "Ще ни подкрепят и доста австрийски политици". 

 

Евродепутатите целят да окажат публичен натиск и да отидат на среща с вътрешния министър на Австрия. 

 

По думите му много е важно, ако сте стигне до поетапно влизане в Шенген, е важно да има няколко обвързващи елемента.

 

„На първо място да се гарантира, че няма да се променят критериите. Трябва да има и гаранция за пълноправното ни членство в един обозрим период”, категоричен е евродепутатът.

 

София и Букурещ до края на годината очакват да бъдат приети в Шенген. Австрия обаче наложи вето и на двете страни.

 

От Виена дойдоха положителни сигнали, че е възможна промяна на позицията, но това е обвързано и с Нидерландия, която спира само България. Ако Амстердам вдигне ветото за България, е възможно и Виена да го последва.

 

Коментират се и варианти за частично присъединяване единствено към "въздушен Шенген" - тоест за отпадане на граничните мерки единствено по въздух. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3436 |04.12.2023 Ивайло Мирчев: "Възраждане" се оказа златен пръст за ГЕРБ . 2| 3419 |04.12.2023 Снегът парализира европейски летища. Отменени влакове и блокирани хора . 0| 3327 |04.12.2023 11 тела са открити след изригването на вулкан в Индонезия, 12 алпинисти все още са в неизвестност /видео/ . 0| 9170 |04.12.2023 Как се правят здрави нерви?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads