Реклама / Ads
8| 4990 |10.11.2013 НОВИНИ

Фандъкова поиска повече полицаи заради бежанците

.
Източник: Булфото
Цялото общество и институциите трябва да се противопоставим на агресията и насилието, гласи позиция на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, публикувана на интернет страницата на общината.
 

В последните дни в София станаха няколко сериозни инцидента. Млади хора – и български, и чужди граждани – са в болница в тежко състояние. Те станаха жертва на насилие и агресия, зад които стоят етническата и религиозна нетърпимост, се посочва в позицията.

Поискала съм от Столична дирекция на вътрешните работи увеличение на полицейското присъствие в районите на бежанските центорове и в центъра на града, където се събират имигранти от различни държави. Патрулите бяха увеличени, но се вижда, че в настоящата ситуация те не са достатъчни и затова настоявам за още патрулиращи екипи в кварталите около ул. „Пиротска", бул. „Кн.Мария Луиза", ул. „Симеон". Полицейското присъствие успокоява хората и действа като превантивна мярка срещу престъпления.

Предупредих още преди месеци, че решението в София да се настанят голяма част от бежанците и имигрантите, крие сериозни рискове за сигурността. Вчера министър Йовчев потвърди, че част от настанените на външни адреси имигранти, които от година са в процедура по получаване на статут, са рискови за криминални прояви. Подкрепям вицепремиера в искането му за ускоряване на процедурата за получаване или отказ на статут. По този начин институциите ще могат да предприемат съответните действия в най-кратки срокове, се казва в позицията.
Опитите на отделни лица да правят политика и да трупат рейтинг като играят със страховете на хората и подклаждат нетърпимост и омраза са недопустим и не трябва да бъдат толерирани.

Органите на полицията и правораздавателните институции са тези, които реагират при нарушаване на обществения ред и посегателства срещу личността. Те упражняват закона в цялата му строгост. Призивите за създаване на частни военизирани отряди за саморазправа са реална заплаха за сигурността на хората и посегателство срещу държавността.

Вчерашният тежък инцидент показва, че призивите за саморазправа водят до ескалация на насилие в непредвидими мащаби. Цялото обшество и институциите, трябва да се противопоставим на агресията и насилието.

Играта със страха на хората поражда насилие. Затова на страховете институциите трябва да отговорим с ясни и конкретни действия и мерки. А като граждани – с нетърпимост към призивите за омраза и агресия, се казва в позицията на Йорданка Фандъкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5742 |09.11.2013 Поискаха оставката на ректора на УНСС . 25| 5827 |06.11.2013 "Хамлетовски" въпрос "КОЙ хвърчал повече?" разтерза депутатите . 56| 5232 |01.11.2013 Цацаров обвини Цветанов за 50 000 и поиска депутатския му имунитет . 30| 5912 |25.10.2013 Цацаров поиска имунитета на Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads