Реклама / Ads
5| 4038 |02.10.2023 НОВИНИ

Филип Гунев: Можем да заведем съдебен иск заедно с Румъния срещу неприемането ни в Шенген

.
Източник: стопкадър
Забраната за влизане на коли с руска регистрация е политически акт. "Гранична полиция" не би трябвало да има проблем с тази задача, защото нямаме обща граница с Русия и няма такъв наплив от руски коли. Аз мисля, че щом се знае, че има такава забрана и нямаме обща граница с Русия няма да има проблеми за "Гранична полиция".
 

Това заяви в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS бившият заместник-вътрешен министър Филип Гунев, който коментира приемането ни в Шенген и реформите на службите за сигурност.

 

"Не мисля, че тази забрана за влизане на коли с руска регистрация ще повлияе по някакъв начин на Австрия и Нидерландия за приемането ни в Шенген. Задачата за Шенген е много трудна. Общата политическа ситуация в Австрия преди изборите е много сложна.

 

Там темата може да бъде извъртяна, че отварянето на границите и приемането на България и Румъния в Шенген ще доведе до огромен наплив на българи и румънци, което не е така, защото ние и сега имаме свободен достъп до трудовия пазар в Австрия. Факт е, че проблемът с нелегалната миграция е сериозен. Проблемът обаче не е при нас, а през Централното Средиземноморие. Всички сме виждали лодките с мигранти. Можем да се присъединим към евентуален съдебен иск от страна на Румъния заради отказа от приемането ни в Шенген. Трябва да се изчислят икономическите загуби и можем да подадем такъв иск", разкри той. 

 

"В част от предложените промени на ПП-ДБ за реформи в службите има смисъл, защото се видя, че президентът може да злоупотребява с дадените му правомощия. Идеята законодателната власт, а не изпълнителната или президентската да отговоря за службите е добра. Доколкото разбрах отпада и идеята за сливане на ДАР и Военно разузнаване. Това също е добре. Дори самият военен министър в този кабинет каза, че идеята за сливането на службите не е добра", добави още Гунев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3785 |02.10.2023 Борел е предложил Украйна да получи догодина до 5 млрд. евро по линия на европейски механизъм . 11| 3969 |02.10.2023 Сандов за протестите на енергетиците: Съжалявам, че продължават да ги лъжат техните синдикални лидери . 6| 3351 |02.10.2023 Акад. Денков отправи нова покана за среща към протестиращите миньори и енергетици . 7| 4024 |02.10.2023 Фатално ли ще бъде връщането на 20% ДДС за ресторантьорите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads