Реклама / Ads
9| 5470 |25.05.2009 НОВИНИ

Фирма на Масларова точила милиони от бюджета

.
Eмилия Масларова
РЗС иска 25 май да се чества като ден на политическата корупция
 

25 май да стане ден за честване на политическата корупция в България. За това настояват в нарочна декларация Политическият съвет и Парламентарната група на „Ред, Законност и Справедливост”. Повод за това бил фактът, че същия ден социалният министър тържествено преряза в Стара Загора лентата на една узаконена кражба и злоупотреба с власт, твърдят консерваторите.

Емилия Масларова официално откри четириетажната постройка, бивша работническа поликлиника, в която ще се настанят подразделения на социалното министерство. Преди това обаче в сметките на сем. Масларови и в партийната каса на социалистите се наляти милиони левове, източени от националния бюджет, твърдят от партията на Яне Янев.
За новата административна сграда на МТСГ в Стара Загора българските данъкоплатци са платили средства, с които може не да се довършат, а направо да се построят няколко подобни постройки. Червената далавера е започната в края на 2007 г.

На 7 декември 2007 г. с постановление № 298 от бюджетния излишък се отпускат 10 млн. лв. за сграда на МСГТ в Стара Загора. От обществената поръчка № 00422-2007-0007 обаче се вижда, че става дума не за ново строителство, а за довършване на сграда, която се намира на етап груб строеж. Но дори построяването на нова подобна, според експерти от бранша, струва не повече от 1,5 млн. лева.
Фирмата, която усвоява 10-те милиона, впоследствие получава още 8 милиона от социалното министерство за довършителни работи. Но най-скандалното е, че е на съпруга на министърката - Антон Масларов.

Търгът е спечелен от фирма „Стара Загора-2007" - фирма, която е регистрирана 3 дни след отпускането на парите от социалното министерство - на 10.12.2007 г., разкриват от РЗС.
При обявяването на поръчката през м. ноември 2007 г. такава фирма не е съществувала. Като основен собственик в нея е вписано юридическото лице „Конкордия" с предмет на дейност „доставка на горива”, в която участва А. Масларов. След сключването на сделката името му изчезва, а като лице за контакти е посочен Венцислав Драганов – приближен на семейство

Масларови са още собственик на хотел “Армира”, където министърката отсяда често и провежда мероприятия на повереното й ведомство. В. Драганов фигурира и в други фирми, чрез които Масларови източват държавата. Това са „ТЕМА" ООД, собственост на Венцислав Драганов и Елена Римпонова, която от своя страна е собственичка на фирма „ЛЕНА", в която работи и Антон Масларов, се изтъква в декларацията на партията на Яне Янев. Именно с фирмата “Конкордия" през 2006 г. бяха сключени три договора по добре познатата процедура “договаряне без обявление на ЗОП” за доставка на горива за социални домове, за ТЕЦ “Марица-Изток” и др., възлизащи на около 9 млн. лв., а посоченото лице за контакт е пак Венцислав Драганов.

Друга успешна бизнес инициатива на тандема Масларов-Драганов е ремонтът с подставени фирми на почивната станция на мини „Марица-Изток". Там цените на отделните строителни и ремонтни дейности яко са надписвани, в резултат на което е реализирана печалба в размер на близо 3,5 млн. лева. Според запознати, част от тези пари са отишли за финансиране на втората кандидатпрезиденстка кампания на БСП.

Папките на „социалния” министър със сделки, включващи конфликт на интереси, нарушения на закона, злоупотреба с власт, търговия с влияние и източване на държавни средства, е редно да бъдат комплектовани в съдебно дело веднага след изборите за нов парламент. Но конкретният случай със „златната” административна сграда на МТСГ в Стара Загора е повод още сега за самосезиране на прокуратурата и за проверка от страна на ДАНС - кой и как злоупотребява със служебното си положение и източва бюджета, настояват от РЗС.

Хората на Яне Янев призовават всички отговорни институции да започнат незабавна ревизия на харченето на бюджетни пари по време на управленския мандат на Масларова. Вместо да се грижи за бедните, тя се е превърнала в манекен на най-скъпите и непостижими дори за крупни предприемачи дрехи, обувки, бижута, демонстрирайки разточителен стандарт на живот, посочват от РЗС. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4987 |08.05.2009 Еколози: България ще плати милиони заради Натура 2000 . 7| 11538 |07.05.2009 Масларова и И. Кръстева подкрепят петиция срещу наименованието "свински грип" . 12| 5006 |03.05.2009 Милионите на БСП за кампанията не стряскат ГЕРБ . 5| 5124 |10.04.2009 Хора на Лупи и Мургина източили милиони от “Кремиковци”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads