Реклама / Ads
111| 6927 |04.05.2014 НОВИНИ

Foreignpolicy: В Украйна се води гангстерска война

.
Кой е зад маската? Източник: Foreignpolicy
Става все по-видимо, че силите на ъндърграунда в Украйна се превръщат в официална власт. Москва използва в Украйна нов модел за провокиране на асиметричен конфликт. Той се изразява в използването на голям брой тайни периферни агенти, от които не е трудно да се дистанцираш, когато се наложи.
 
Към тях принадлежат малки и могъщи местни бандити, както и улични бойци. "Москва демострира възможност да реорганизира престъпността в политически и военен инструмент", пише експертът по сигурността и престъпността Марк Галеоти в foreignpolicy.com.

Според него полевите комадири, очевидно са гангстери, които са открили шанс да превърнат подземното си могъщество в официална власт. Така например руският подполковник, който се появи неотдавна в Горловка, за да представи местната милиция на новия началник, бе индетифициран в последствие като издирван престъпник.

"Това в голям степен отразява криминализацията на украинската държава при няколко поредни президенти. По подобие на Русия, Украйна преживя през 90-те години пик на организираната престъпност. Точно тогава, в условията на катастрофално слаб контрол от страна на държавата, се създаваха новите политически и икономически субекти. Наглият уличен бандитизъм се съпровождаше от възхода на новия елит, който много често съчетаваше политическа, икономическа и престъпна дейност. За разлика от Русия обаче, в Украйна не последва възстановяване на върховенството на държавата, която не ликвидира престъпността, а я подчини на политическия елит. В резултат на това Украйна попадна в нова криза, абсолютно отслабена и проникната от престъпни структури, тясно свързани с корумпираната власт и олигарсите. Друга особеност е връзката на украинските бандити - не само в източната част, с руската мафия, пише още Галеоти.

Цитирайки източници от руските служби, авторът разкрива, че най-голямата в Русия престъпна групировка - Солнцевская, е в много тесни отношения с украинския "Донецки клан". "Сътрудничеството" им обаче не се ограничава само в Източна Украйна: черноморското пристанище "Одеса" - руският контрабанден трафик, през който в Европа достига хероинът от Афганистан през Кавказ. Престъпните групировки в Западна Украйна също са зависими от руските бандити, заради участието им в контрабадата на цигари, наркотици и търговията с хора.

Все още е много трудно да се каже дали все пак в живота на хората ще се реализират някои от идеите на Евромайдана. Със сигурност обаче тези, които са извлекли полза от него, едва ли ще се съобразяват с идеалите на честно протестиращите. "Някои, като олигарсите и кандидатът за президентския пост Пьотр Порошенко, съумяха да се приспособят бързо към новата Украйна. Ще има известни трудности обаче местните "кръстници" да получат легитимация, защото бизнесът им е "мръсен" и подозрителен, а лоялността им твърде временна, смята авторът.

Някои наблюдатели виждат изход в съюза с украинските крайно десни. В крайна сметка лидерът на "Десен сектор" Сашко Музичко също е бил издирван като член на организирана престъпна група. "Има основателни притеснения, че ще се появята още повече бандити, дори от западните региони, които за да запазят властта, богатството и влиянието си ще тръгнат към съюз с руските структури. За тях ще е полезно час по-скоро правителството в Киев да въведе ред, но не по-строг от предишното", категоричен е Галеоти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5160 |04.05.2014 ГЕРБ: Киев и Москва да покажат воля за намаляване на напрежението в Украйна . 79| 6225 |03.05.2014 Кольо Колев: БСП води пред ГЕРБ . 77| 5973 |02.05.2014 Президентът призова ЕС да подкрепи Украйна . 6| 5322 |28.04.2014 Мандатът на Инджова в НСИ изтече; има временен ръководител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads