Реклама / Ads
15| 5003 |15.09.2010 НОВИНИ

Франция: Правете министерство за ромите

.
Френският посланик Етиен дьо Понсен настоява за създаване на държавен пост за интеграцията на ромите у нас. “Може би министерски пост или специална структура на държавен секретар?”, предположи дипломатът по време на лекция пред Атлантическия клуб.
 

Това бе прощалната публична проява на Понсен, който в началото на октомври приключва тригодишния си мандат в България.
“Къде са европарите?”, попита риторично Понсен. Той е обикалял много селища из България със смесено население и не скри, че за един французин това е шок, но е характерно за Балканите. Условията за ромите от Сливен напомнят почти за “катастрофална хуманитарна обстановка”, смята Понсен и добави, че у нас ромската общност е социално невидима , контактът с нея е труден, а направеното - малко.
Посланикът предложи още “промяна на метода” за модернизацията на българската армия в условията на криза: създаване на общ регионален флот с Румъния и общ ескадрон за въздушна защита с Гърция.
Подобна опция работела успешно между Франция и Великобритания.
Понсен, който ще бъде запомнен от българите с личната си кауза за осъждане на убийците на българския студент Мартин Борилски в Париж през 2000 г., очаква още подобни присъди у нас. Така ще покажете, че наистина има реформа в съдебната система, където са нужни още усилия, подчерта посланикът. Той напомни, че борбата с организираната престъпност и корупцията е приоритет за премиера Борисов.
Франция смята “атомния” енергиен избор на България за добър, но проблемът с диверсификацията на източниците остава.
Що се отнася до Русия, посланикът подчерта важната роля на България като мост между Москва и ЕС, която не бива да бъде загубена.
Етиен дьо Понсен призова София най-после да каже ясно мнението си дали Турция трябва да влезе в ЕС, или да остане със сегашния статут на засилено партньорство.
Новият френски посланик Филип Отие идва у нас през октомври и за първи път ще заеме такъв висок пост. Доскоро той е бил вторият човек на Париж в амбасадата във Вашингтон, което достатъчно говори за неговия опит в дипломацията. Преди да кацне в София, г-н Отие е оглавявал дирекция на Ке д'Орсе край р. Сена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5163 |14.09.2010 БСП подгони здравното министерство за корупция . 44| 7220 |27.08.2010 Служители на земеделското министерство блудствали с 15-годишни момчета . 18| 4748 |20.08.2010 И ПАСЕ в шок от драмата с ромите . 14| 5155 |29.07.2010 Франция постави ултиматум да си приберем ромите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads