Реклама / Ads
7| 9652 |05.11.2014 НОВИНИ

Фрог научи: ГЕРБ внася предложение за промяна в Закона за МВР

.
Сградата на МВР
Парламентарната група на ГЕРБ внася предложение за промяна в Закона за МВР, научи Фрог нюз от сигурни източници. Очаква се още днес това да стане факт.
 
Първото, с което е свързана предстоящата реформа е да се върне ГДБОП в структурите на МВР. Преди година антимафиотската служба беше преместена под шапката на ДАНС по предложение на ДПС и БСП. Малко след това се разбра, че идеята е била двете стратегически служби за сигурност да се ръководят от Делян Пеевски. По време на политическите срещи през миналата седмица почти всички партии за приели идеята за възстановяването на ГДБОП, тъй като в международната практика няма подобна структура, която да изпълнява едновременно контраразузнавателни и полицейски функции.

Втората промяна е свързана с връщането на единна Национална служба полиция. Последният вариант на Закона за МВР, известен повече като „Бисеров-Йовчев”раздели полицията на две-криминална и охранителна. Болшинството експерти са на мнение, че ролята и дейността им е неразривно свързана и не би трябвало да са отделени една от друга. Освен това разделянето им увеличава драстично администрацията и най-вече броя на шофьори, секретарки и т. н.

Връщането на конкурсното начало в МВР е другата важна промяна, която искат да направят от ГЕРБ. Предполага се, че така ще се сведат до минимум шуробаджанашките назначения, от които пострада системата през последната година.

Важна промяна в закона ще е възможността президентът отново да дава зелена светлина за назначаването на председателя на ДАНС и на главния секретар на МВР. Тази възможност му бе отнета от закона „Бисеров-Йовчев”, което даде възможност на група лица буквално да узурпират властта и да си правят каквото си искат.

Тези промени в закона за МВР бяха представени от ГЕРБ още по време на предизборната кампания. Отделно от това се поставиха и на обществено обсъждане пред много експерти, действащи и бивши полицаи, магистрати, както и бивши и настоящи министри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4634 |05.11.2014 Исмаилов: ГЕРБ да върне мандата, ако не намери широка парламентарна подкрепа . 3| 5310 |04.11.2014 Политолог пред Фрог: Борисов слуша Дол за АБВ . 13| 5111 |04.11.2014 Караджов: Унизително e, РБ предлага, ГЕРБ одобрява . 20| 4448 |04.11.2014 Решено! БСП - твърдо против кабинет ГЕРБ-РБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads