Реклама / Ads
38| 10800 |07.04.2015 НОВИНИ

Фрог научи: Замове на министър Ненчев срещу него за военното разузнаване

.
Шефовете в МО
Заместник- министрите на отбраната Орхан Исмаилов и Димитър Кюмюрджиев били твърдо на мнението, че шеф на военното разузнаване трябва да бъде човек от службата с генералско звание. Това мнение било извество и на министър Ненчев, но той продължавал да държи на цивилен шеф, който щял да разсекрети онези 33000 досиета, заради които уволни бившия директор Веселин Иванов.
 
Това твърдят нашите източници. И разкриват още нещо,за което "сей земеделецо" не се и досеща. Против решението му за цивилен директор на служба "Военна информация" са и командирите на видовете въоръжени сили. И тук позицията не е на принципа "гарва гарвану око не вади" ,а принципна и честна. Генералите Андрей Боцев и Румен Радев въобще не споделяли мнението за цивилен военен разузнавач №1. Подкрепял ги и командирът на флота. Шефът на отбраната вицеадмирал Румен Нниколов заяви в интервю, че назначаването на шеф на военното разузнаване не било негов проблем, но и той клони към позицията на първите му подчинени. Генералите нямали нищо против професионализма на Йордан Бакалов, но принципното им мнение било, че на този пост трябва да е кадрови военен.

 Според  военния министър Йордан Бакалов е професионалист в истинския смисъл на думата и знае какви реформи точно трябва да извърши в служба "Военна информация".

По повод уволнението на Веселин Иванов министър казва, че мерките са да се реформира службата, да се даде път на млади специалисти – хора, които имат волята и необходимия ценз да се развият и да развиват службата. За това дали ще има уволнения на служители, които са назначени преди 1991г., министърът отговори с въпрос: Поради каква причина, ако са навършили пенсионна възраст, ако съобразно закона има необходимост – да, но лустрация нямам намерение да извършвам. Когато му бе припомнено, че един от аргументите му при отстраняване на Веселин Иванов бе този, че 39% от хората, които работят там са назначени преди 1991г., министърът каза, че го е изнесъл в НС.
image

"Бях силно обезпокоен, че продължават да се назначават и да се изпращат в мисии хора, които навършват пенсионна възраст – нещо, което не би следвало да се прави в рамките на техния мандат", каза той. Това дали ще назначи Бакалов за директор на службата, ще зависи преди всичко от решението на народните представители и от това доколко бързо и динамично те ще се справят с проектозакона. Днес депутатите от спецкомисията подкрепиха Закона за военното разузнаване. "Ако законът бъде приет в рамките на едно разумно време, аз бих се съобразил с това, ако има противоречие и законът се отложи във времето не бих имал необходимост да изчакам, защото службата има нужда от своя директор", заяви Николай Ненчев.

За това дали има резервна кандидатура, военният министър заяви, че би обмислил всяка една кандидатура, която постъпи оттук насетне. Но не е склонен да приеме тезата, че във военното разузнаване трябва да работи непременно "човек от кариерата, т.е. който е бил командир и разни други неща". Ненчев каза, че самият той е преподавал в сферата на сигурността. "Познавам европейската практика и там винаги е добре, когато е гражданско лице и има граждански контрол", добави той. Сред аргументите на Ненчев за това с какво толкова Бакалов заслужава да бъде директор на службата е този, че е преминал през системата.

Има много положителни тенденции в това. И след като аз принадлежа към групата на РБ, разбира се, че бих подкрепил една такава инициатива, но очевидно няма воля за това, каза Ненчев, коментирйки въпроса за обединяване на цивилното и военнота разузнаване. На уточнението дали това означава, че трябва според него да се обединят военно разузнаване и НРС, той подчерта, че "трябва да се води много смислен диалог по този въпрос".

Според законодателната програма на правителството за първото полугодие трябваше още през март МО да внесе за съгласуване, а през май за обсъждане в Министерския съвет, на законопроект за военното разузнаване. Това изобщо няма да се случи. Този законопроект, заедно с останалите три, отнасящи се до сектор „Сигурност”, бе внесен в парламента не от законодателната власт, а от политически сили, което е най-малкото странно. От доклада на Комисията по отбрана за първото четене стана ясно, че МО няма дори официално представено становище по законопоректа за военното разузнаване. За сметка на това член на политическия кабинет на МО разсъждава в социалните мрежи, кое би било по-добро за този проект. Получава се, като приказката да изпуснеш питомното и да гониш дивото, обобщава Otbrana.com.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5066 |06.04.2015 А. Семов за Фрог: Само КС казва дали сега са възможни промени във ВСС . 27| 7370 |06.04.2015 Шаренкова за Фрог: Конгресът подкрепи Добрев за мандатността и промените в устава . 10| 8418 |02.04.2015 Ангел Славчев пред Фрог: Банковото лоби държи депутатите на къса каишка . 27| 10475 |02.04.2015 Д. Кочков пред Фрог: Очаквам БСП да потвърди доверието си в моя професионализъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads