Реклама / Ads
6| 9253 |18.11.2015 НОВИНИ

Фрог око: Колония от укриващи се българи в Дубай

.
Интерпол се оказа безсилен пред изпечени бандити като Братя Галеви, Таки, Универсалния, Йоско... Спъсъкът от издирвани наши престъпници далеч не е толкова оскъден - той се запълва от прохождащи в „занаята” като Вили Георгиев – участвал в убийството на студента Стоян Балтов или пък от Илиян Тодоров – причинил смъртта на Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотека „Соло”. Къде са те сега? Предполага се, че се препичат в ЮАР, Дубай, Малдивите или пък правят бизнес в Лондон.
 

Оказа се, че сключените договори между нашата държава и други страни от различни точки на света за правна помощ или екстрадиране нямат кой знае каква стойност. Пример в това отношение е ЮАР – имаме контракт, но нямаме нито един върнат наш бандит.  Всъщност модата нашите бегълци да намират пристан в тази африканска страна тръгна от осъдената през 90-те години банкерка от кръга "Орион" Веска Меджидиева. Изпечената дама получи присъда от 5 г. затвор за обсебване на пари в особено големи размери. Когато България поиска екстрадицията й, ЮАР отказа.

 

Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, взеха пример от бизнесдама и избягаха от правосъдието, укривайки се също в страната на диамантите и златото. По-късно бившите барети смениха дестинацията и се говори, че в момента правят компания на наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки.

Между другото той също забягна в ЮАР преди да се установи в емирството, където имаше сблъсък с Интерпол. Българската прокуратура поиска екстрадицията му тогава, но дубайските власти отказаха да го върнат обратно.

 

Предполага се, че в Дубай се укрива и синът на бившия земеделски министър от правителството на Любен Беров Георги Танев. Иван Танев – Универсалния изчезна в края на 2012 г., подгонен от нашето правосъдие за източване на ДДС. 

Николай Маринов, известен като Малкия Маргин, също доскоро бе в неизвестност. Той избра да събира тен в Ботсвана пред заплахата да търка наровете в затвора по повод убийството на радиоводещия Боби Цанков. Когато обвинението му падна, се прибра тихо и кротко.  

 

Африка, и по-конкретно Кения, подслони Красен Тенев, който бе осъден за печатане и разпространение на фалшиви бандероли. До ден -днешен мъжът не е върнат в страната ни и продължава да фигурира в списъците на Интерпол.

През 2006 г. става ясно, че Тенев върти бизнес под името Фьодор Ковал в Кения. През 2004 година службите получават информация, че пазарът в руските републики е залят с фалшиви бандероли.

Съмненията, че се произвеждат от българин, се потвърждават, а уликите сочат към фирмата на Тенев. Започва дело, което завършва с осъдителна присъда - 11 години затвор, намалена по-късно на 7 години.

 

За разлика от събратята си по съдба главатарят на "Килърите 5" Йоско Костинбродския беше предпочел да бъде по-близо до родина си. Той бе намерен в Солун и екстрадиран. Специализираният съд обаче прецени, че престъпленията, за които е обвинен, са различни от посочените в издадената европейска заповед за арест. Магистратите пуснаха Йоско на свобода и съответно той се изпари.  Предполага се, че е вече при Братя Галеви.

 

Перничанинът Илиян Тодоров също може да е при тях. Той побърза да се укрие след като разбра, че няма да му се размине за клането пред дискотека „Соло” на двете момчета – Кирил Въжаров и Васил Александров. Софийски градски съд се опита да спаси кожата му, но следващите две инстанции бяха категорични: Илиян  е убиецът.

 

Вили Георгиев и Светлозар Стоилов, които получиха 18-годишни присъди за убийството на студента Стоян Балтов, също са в неизвестност. Бащата на Вили Красимир бе изтеглил от банка сериозен кредит в евро за близо 90 хил. лева, като за да получи парите, е заложил дяловете във фирми, на които е собственик. Разследващи подозират, че поне част от парите от този банков заем са отишли в помощ на Вили Георгиев да се крие и устрои живота си в друга държава под чуждо име.

Следите и на другия осъден беглец Светлозар водят към бягство в чужбина през Гърция или Румъния, но никой не знае кога и как се е измъкнал, обясняват запознати с разследването.

 

Голяма част родните главорези търсят избавление и в Испания, където българската диаспора е доста голяма. Там могат да получат временен подслон, след което изчезват към Латинска и Южна Америка.

 

Лондон също е тих и спокоен пристан за нашите бегълци, тъй като екстрадиция няма. Британската правосъдна система е изградена така, че там може да получи убежище престъпник от всяка държава с изключение на САЩ. Не само убежище, а и възможност да живее спокойно, без полицията да е по петите им. Неслучайно мнозина олигарси са се снабдили с жилища в Лондон. Властите на Великобритания никога не биха предали някой паралия на друга страна. И точно от това се възползват разни предприемачи измамници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5044 |18.11.2015 Само във Фрог: Влаковете и гарите ни са „оголени” за терористи . 5| 12690 |18.11.2015 Фрог алармира: Четири убийства поръчал Туцо от „Килърите”, твърди свидетел . 9| 9364 |18.11.2015 Фрог научи: Полковник поема военното разузнаване от Йордан Бакалов . 7| 7678 |17.11.2015 Фрог научи: Сливат НАП и Митниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads