Реклама / Ads
11| 5038 |18.11.2015 НОВИНИ

Само във Фрог: Влаковете и гарите ни са „оголени” за терористи

.
Влаковете и гарите се превърнаха в едни от най-слабо охраняваните зони у нас след закриване на „Транспортна полиция” през 2014 година. Всеизвестен факт е, че те са много предпочитани от терористите за атентати, заради голямото струпване на хора. Поредното преструктуриране на ведомството доведе до невъзможността жп транспорта да се пази централизирано, както се прави във всички европейски страни.
 

Преди година реформата „Йовчев-Лазаров” буквално погреба „Транспортна полиция”, в която бяха съсредоточени охранителни и оперативни звена. Знаеше се дори коя джебчийка къде се качва и накъде е тръгнала. Сега никой не знае кой кой е във влака, споделиха пред Фрог бивши шефове на закритата структура. Униформеният състав премина на подчинение на жандармерията, а оперативните влязоха в звената на районните управления. Сега ако някой го намушкат или ограбят, трябва да се обади на 112 и оттам да го свържат с районното, на чиято територия е станало престъплението. Стига се до там, че РПУ-та си прехвърлят едно на друго отговорностите, само и само да не се захванат със случая, допълниха източниците ни. Промяната не позволява да се прави цялостно наблюдение върху движението на хора и товари, което е решаващо при разкриването на дадено престъпление или терористичен акт.

 

Това задължение в момента е пръснато към 28-те дирекции на полицията в страната. Европейският опит и практика показват, че охраната на гари и влакове е поверена на самостоятелно обособени служби. Те обслужват пътнически и товарни влакове, прилежащата инфраструктура като жп гари, линиите и депата. У нас организацията е била такава, но по времето на Цветлин Йовчев се обръща точно на 180 градуса, независимо, че сме членки на европейската транспортна организация на полицията-RAILPOL. Благодарение на международни и вътрешни проекти служителите задължително са били обучавани как да се действа при съмнения и заплахи от терористичен акт. В момента при тази организация на службите, това няма как да се осъществи, допълниха ексченгетата. Депутати от различни парламентарни сили усетиха, че са сгафили с решението да се закрие „Транспортна полиция" и правят планове нещата да се върнат както са били.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6637 |17.11.2015 Само във Фрог: Близък на КОЙ прокурор прати сигнала за ваксините при арменския поп . 4| 4321 |17.11.2015 Москва обяви: Катастрофата на самолета е терористичен акт! . 0| 4015 |17.11.2015 Кампания на Неков: Заедно за признаване на уменията, придобити от самостоятелното обучение . 7| 4322 |17.11.2015 Русия: Бомба е свалила самолета на Синайския полуостров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads