Реклама / Ads
39| 21002 |29.09.2015 НОВИНИ

ФРОГ позна: Нов Генерален резил за България вместо нов Генерален адвокат

.
Атанас Семов
На 7 октомври с тържествена церемония ще бъдат назначени нови трима генерални адвокати в Съда на ЕС в Люксембург. За съжаление, столът на България ще остане празен, тъй като Комитетът по чл. 255 от Договора за функциониране на ЕС отказа изслушването на българския представител Атанас Семов. Одобрени са кандидатите на Чехия и Дания, които по ротация ще заемат местата си като Генерални адвокати в Съда на ЕС.
 
В официално писмо до Министерство на правосъдието и до МВнР  Комитетът по чл. 255 иска  писмени обяснения от нашата страна - защо България е излъчила кандидат с толкова негативни послания около себе си за поста Генерален адвокат. Писмените обяснения на МП и МВнР следва да бъдат изпратени до 5 октомври. Което де факто показва, че българската кандидатура за поста Генерален адвокат на ЕС е бламирана. Така България се оказва единствената държава в ЕС, която се проваля в избора си за Генерален адвокат. Позиция и шанс, които могат да ни бъдат предоставени отново след 30 години!

Министерството на правосъдието нанесе непоправими вреди на България

Както вече писахме в предишни публикации и както предупреждавахме  – заради нагласени два конкурса в Министерството на правосъдието, наглата  шуробаджанащина и буквално заради вредоносните действия от страна на ръководството на МП за предлагане на „морално чиста и неопетнена кандидатура” -  България се провали с гръм и трясък в излъчването на  кандидат за поста Генерален адвокат на ЕС!

Изборът на Атанас Семов, който предизвика масово недоволство сред юридическата общност у нас и силно негативен медиен  отзвук – очевидно е повлиял на решението на Комитета да не допусне до изслушване кандидата на България.

Това очаквано решение, както вече писахме преди два месеца, е било  взето не само заради очевадно нагласения на два пъти конкурс от МП  в полза само на един-единствен кандидат; не само заради липсата  на съдийски опит в български условия на Атанас Семов  /да не говорим за мащабите на правото на ЕС/  и заради ниския му юридически стаж – 17 години при изискуеми минимум 20 години   за подобна позиция.

Но най-вече заради противоречивото  присъствие на Семов в политиката у нас и заради явните му връзки с фигури от подземния свят. Няма как Комитетът по чл. 255  да одобри  изказвания на неуспелия кандидат-президент Семов от рода на: «или ще станем президентска република, или ислямска република»...или задаването на фриволни теми по време на конкурсната процедура като  «колко трябва да е гръдната обиколка на една плейбойка»...Или пък на негови стряскащи изказвания на откровена нетърпимост и омраза на етническа и верска основа...

"Съветът на мъдреците" отказа да изслуша българския кандидат за Генерален адвокат

Няма как да бъдат заобиколени или подминати още куп безумни изявления на Семов, защото Комитетът по чл. 255  не се състои от родни корумпирани чиновници и бюрократи, а от едни от най-изявените, уважавани и компетентни юристи на висшите съдебни национални органи на страните от ЕС.

«Съветът на мъдреците» както е популярен и известен   в  юридическата общност на ЕС е в 7-членен състав: г-н Жан-Марк Саве /председател/, г-н Луиджи Берлингуер /дългогодишен професор по право в университета в Сиена, идеолог и основател на Европейската мрежа на съдебните съвети (ENCJ), /, г-н Петер Пасцолай /заместник-председател на Венецианската комисия/, г-н Кристиян Тимерманс /професор по право в Ротердам и бивш съдия в съда на ЕС/ , г-н Андреас Вооскуле /професор по право във Фрайбург и член на Конституционен съд/, лорд Мансе /професор по право в Оксфорд и член на Върховния съд на Обединеното кралство/ и г-жа Паулина Коскело /бивш председател на Върховния съд на Финландия и съдия в ЕС/. Все светила на европейското правосъдие! Които, за разлика от родните слагачи, нагаждачи, псевдореформатори и пишман юристи – изповядват човешки ценности и правото на истинската демокрация, а не «религията» на съвременния ни бай Ганьо: «Овде е велика корупция»!

Оттук нататък нищо друго не може да измие Големия резил от лицето на България пред ЕС – освен оставката на правосъдния министър и кликата му, която на два пъти организира конкурс за човек, когото Европа дори не поиска да изслуша!

Звънкият шамар, който България ще получи за пореден път в областта на правосъдието на 7 октомври с празния стол на церемонията в Люксембург отново ще ни прочуе с грозен срам не само заради сбърканото ни родно правосъдие, но и като държава, която за една година не успя да излъчи годен представител  за една от най-високите позиции позиции в юрисдикцията на ЕС.

И ако сега юридическата общност у нас отново си замълчи и преглътне този срам – значи наистина си заслужава министъра и обкръжението му.

Калин Драмски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 13018 |28.09.2015 Асоциация за Фрог: Безобразията на зам. министър Васил Грудев грозят министерството и ГЕРБ . 4| 6172 |28.09.2015 Адв. Симеонов за Фрог: Без разрешение се подслушва . 4| 5198 |25.09.2015 Учител пред Фрог: Документацията измести преподаването . 11| 5709 |24.09.2015 Фрог научи: Прокуратурата отказа да разследва Босия за хвърляне на домати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads