Реклама / Ads
2| 4140 |07.09.2023 НОВИНИ

Габриел: ”Три морета” ще постигне целите си с България и Румъния в Шенген

.
Румъния
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ръководи българската делегация на Осмата среща на върха на Инициативата „Три морета“, която се провежда на 6-7 септември в Букурещ.
 

На събитието присъстват лидерите на 12-те страни участнички, а ключови теми в дневния му ред са икономическото развитие, укрепването на сигурността в региона, подобряване на регионалната свързаност и мобилизиране на необходимите инвестиции за важни за региона инфраструктурни проекти. Ръководителите на делегациите на държавите участнички бяха посрещнати от президента на Румъния Клаус Йоханис, който е домакин на форума.

 

В изказването си в рамките на срещата вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел благодари на президента Йоханис за домакинството на срещата и неговите усилия за по-нататъшно развитие на инициативата, както и на стратегическите партньори - ЕК, САЩ и Германия за силната и последователна подкрепа.

 

Вицепремиерът и министър на външните работи подчерта ключовото значение на свързаността и постигането на осезаеми резултати в стратегическите трансгранични и регионални проекти. „По-добрата свързаност на региона ще е от полза както за нашите страни, така и за Европейския съюз като цяло. Това означава по-добри икономически възможности и качество на живот за нашите граждани, както и по-сплотен и силен Европейски съюз, по-добре подготвен за настоящите и бъдещите предизвикателства“, каза българският вицепремиер.

 

Мария Габриел посочи и важността на присъединяването на България и Румъния към Шенген, което ще допринесе за постигането на целите на инициативата „Три морета“. Тя акцентира също на необходимостта от по-голямо взаимодействие между приоритетните проекти на инициативата и ориентираните към иновации финансови инструменти и програми на ЕС, като Програма „Цифрова Европа“.

 

„За страната ни ключово значение има развитието на Иновационния фонд към инициативата и възможността за финансиране на проекти от стратегическа важност за България“, заяви Габриел.

 

Ръководителят на българската делегация приветства присъединяването на Гърция като 13-ата страна-участничка в инициативата и на Украйна и Молдова като асоциирани членове. „Силна воля, съгласувани действия и решителност ще помогнат за насърчаването на свързан, проспериращ и устойчив регион“, бе посланието на българският вицепремиер.

 

На срещата лидерите на страните от Инициативата „Три морета“ приеха и съвместна Декларация, която представя общите цели и приоритети на инициативата.

 

В рамките на форума вицепремиерът Мария Габриел проведе и двустранни срещи със заместник-генералния секретар на ОИСР Улрик Кнудсен, специалния пратеник на президента на САЩ за климата Джон Кери и президента на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Одил Рено-Басо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 7739 |06.09.2023 Властта изолира президента Радев и от инициативата ”Три морета” . 7| 2752 |20.08.2023 Габриел: Дубай още мълчи за Пепи Еврото . 5| 2688 |20.06.2023 Мария Габриел: До края на седмицата ГЕРБ-СДС ще излъчи кандидата си за еврокомисар . 0| 2713 |09.06.2023 Доц. Киселова: Целесъобразно ли е някой от ”тримата големи” в съдебната система да бъде временно отстраняван?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads