Реклама / Ads
7| 5920 |03.12.2014 НОВИНИ

А. Гълъбов за Фрог: Залогът за управлението е по-висок от Слави Бинев

.
Политологът Антоний Гълъбов
Реформаторският блок преди всичко трябва да заработи като ефективна коалиция. Почти година и половина от създаването на този формат се оказа недостатъчен период, за да се изработи модел на ефективно взаимодействие, коментира пред Фрог нюз политологът Антоний Гълъбов.
 
Проблемът е в това, че в началото идеята бе това да е някаква форма на политическа иновация, нов тип съюз, който да не повтаря моделите на съществуващи политически коалиции от преди. Някъде през изминалите месеци тази амбиция се загуби и постепенно политическият съюз РБ заработи като коалиция от партии под натиска на отговорностите, които блокът срещна като управляващ политически субект. Надявам се постепенно да бъдат преодолени рефлексите на старите коалиции за пропорционално присъствие и доминираща роля при вземането на решения, коментира Антоний Гълъбов. Това е лоша практика, която видяхме, че не доведе до нищо добре при предишните политически коалиции.

До създаването на единен политически субект обаче има още много време, смята политологът. Проблемът в българската политика много често е бил определян като свързан с междуличностни отношения, а това не е така. Междуличностните отношения имат място само там, където няма цялостна политическа рамка. Така че усилията на РБ би трябвало да бъдат насочени в тази посока. Колкото по-ясна е политическата функция, толкова по-малки са пространствата за междуличностно боричкане. Ако успеят да използват напрежението и отговорността на управлението за това, вероятността да се получи стабилен политически субект е много по-голям. Ако бяха останал в опозиция, по-вероятно е РБ да се движеше към разпадане. Под натиска на ритъма на управление и на задачите, които ще трябва да бъдат решавани, може да се изработи ефективна формула на политически съюз, смята Гълъбов.

Прерастването му в единна организационна структура е въпрос, който дори не е толкова спешен и неотложен, коментира специалистът думите на Радан Кънев, че е нужна нова обща партия с един лидер. Очевидно е, че засега частите на РБ са различни. Много е важно те да се научат да работят заедно.

На въпрос дали е възможно казуси от типа Слави Бинев – председател на комисията по култура и медии в НС да преобърнат каручката на властта, политологът коментира, че не е възможно. Залозите са прекалено високи. Слави Бинев е фигура, която еднозначно се определя като поставена не на мястото си, но залогът за управлението на страната точно в този момент е по-висок. Така че въпреки че чувам много малко хора, които твърдят, че той би могъл да върши работата за която е избран, независимо от неадекватността му, това не е тема, която би могла да свали правителството, каза политологът.

Относно прехвърлянето на отговорността от страна на Бойко Борисов за спорните кандидатури както на Слави Бинев, така и на Орхан Исмаилов към РБ и Патриотичния фронт, Гълъбов коментира, че това е тактика, която най-вероятно ще бъде използвана и по-нататък в това управление. ГЕРБ е мандатоносител на това правителство, но е ясно, че без ефективно разбирателство на останалите партии, подкрепящи правителството, то няма да върви. Така че в момента това е тактика на ГЕРБ. ГЕРБ се оттегля от тези въпроси и от гледна точка на самата партия, това е разумно и ефективно поведение. Както виждаме общественото внимание е насочено към коалиционните партньори РБ и ПФ, а не към мандатоносителя ГЕРБ вече месец след създаването на правителството. Така че тази тактика работи.

Същественият въпрос е в това, че това е само тактика, решение за конкретна ситуация. Докато няма ясен хоризонт пред тяхното управление, докато тази декларация за управленски намерения не прерасне в програма за управление, ще бъдем на това по-ниско равнище. Правителството трябва да изработи програма за управление. Декларацията не е достатъчна да даде ясна представа какво е разпределението на отговорностите, в каква степен взимането на решения зависи от усилията на всички, заяви Антоний Гълъбов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9883 |03.12.2014 Адв. Д. Филипова пред Фрог: ЧСИ-та продават незаконно жилища . 43| 10664 |02.12.2014 Тр. Трайков пред Фрог: „Газпром” е знаел от 5 г. за съдбата на „Южен поток” . 31| 10631 |02.12.2014 Хр. Бойчев за Фрог: Ще става и по-абсурдно . 8| 5953 |01.12.2014 Политолог пред Фрог: АБВ са най-лоялни към ГЕРБ; ПФ се разпада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads