Реклама / Ads
8| 5187 |26.02.2020 НОВИНИ

”Галъп”: Доверието в правителството е спаднало с 5 % за последните два месеца

.
За последните два месеца на 2020 г. доверието в правителството спада с 5 процентни пункта, с толкова се покачва и недоверието. С 6 пункта надолу между декември и февруари е доверието в парламента.
 

За последно подобни равнища на доверие спрямо парламент и правителство бяха регистрирани по-отчетливо и трайно след избухването на т.нар. „Апартаментгейт“.

 

Традиционният въпрос на „Галъп интернешънъл“ „Накъде върви България“ показва ръст на негативните оценки с 9 пункта спрямо декември и спад на позитивните със 7 пункта.

 

Сред основните публични фигури с най-сериозно доверие продължават да се ползват президентът Румен Радев, бившият омбудсман Мая Манолова, шоуменът, основал партия - Слави Трифонов и т.н. При Радев тепърва ще трябва да се регистрира влиянието на новия етап в отношенията му с кабинета, които вече създават определени рискове за част от популярността. Манолова укрепва доверието си, макар и на сравнително по-ниски от преди нива – след като закономерно загуби немалко доверие при напускането на длъжността омбудсман и участието си в местните избори. Доверието при Трифонов пък се колебае около познатите напоследък равнища от около една трета и две пети.


Сред членовете на кабинета Борисов продължава да се ползва с най-сериозно доверие - 24% към февруари, следван от Томислав Дончев с 22%, Красимир Каракачанов и Красен Кралев с 19% (с малко по-голям спад при Кралев), Екатерина Захариева с 18% и т.н. 8 пункта спрямо края на 2019 г. е спадът на доверието при Борисов. При повечето министри също се регистрира осезаем спад в популярността.

Нелош старт в обществените очи показва екоминистърът Емил Димитров, който през февруари има 16% доверие. Вероятно това се дължи и на по-високата разпознаваемост на Димитров, наследена от предишни периоди. Сходно е и доверието на председателката на парламента Цвета Караянчева. По-ниската разпознаваемост е и причината за по-скромен старт при другия нов министър - Деница Сачева - 8% при първото измерване.

 

По-ниската разпознаваемост обикновено е свързана и с по-ниско доверие. Затова и новият омбудсман Диана Ковачева, например, тепърва ще набира популярност. Популярността на еврокомисаря Габриел пък постепенно укрепва. Сред партийните председатели, традиционно, най-добре представени са лидерите на партии с най-сериозен електорат. Винаги, при интерпретацията на такива данни, следва да се напомня, че личното доверие не е оценка за вършената работа, а е по-скоро отражение на масовия политически вкус на обществото, както някои личности се ползват с естествено по-високо доверие – заради заемани постове, например, коментират още социолозите.

 

Данните са от независимата ежемесечна изследователска програма на „Галъп" „Политически и икономически индекс“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4541 |25.02.2020 БСП: Въвеждането на тол системата е поредният провал на правителството . 4| 4750 |23.02.2020 Корнелия Нинова: Правителството на Борисов не произвежда политики, а кризи . 8| 4292 |21.02.2020 Цвета Караянчева: Правителството се справя и е стабилно . 4| 4616 |11.02.2020 Правителството променя механизма за мониторинг на борбата с корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads