Реклама / Ads
56| 9154 |27.03.2013 НОВИНИ

Гамизов: Асен Василев замаскира проблемите в енергетиката

.
Стефан Гамизов
Проблемите в енергетиката не се решават заради големите пари, които се разиграват там. Мерките за намаляване на тока, представени от икономическия министър Асен Василев, имали за цел да замаскират четирите големи проблема в енергетиката.
 

Това каза анализаторът Стефан Гамизов пред TV7.

Първият според него е АЕЦ "Белене". Гамизов подчерта, че за проекта са изхарчения 2 млрд., които скоро ще се стоварят на главите на българите. Същевременно Русия се готвела за арбитражно дело и намирала помощници в страната ни. Москва е обещала много пари на адвокатите си, заяви анализаторът, като така подчерта готовността на Русия да спечели делото. Страната подаде иск срещу България за 1 млрд. евро, след като кабинетът "Борисов" обяви, че стопира реализацията на ядрената централа.

Вторият и третият проблем били "Марица"1 и "Марица"3. Гамизов определи мълчанието на служебния кабинет по въпроса за дългосрочните договори с централите като отвратително. Той за пореден път заяви, че измамата с първия ТЕЦ води до президента Росен Плевнелиев. Според него в ролята си на строителен министър държавният глава е разрешил издаването на акт 16 за централата в противоречие на Закона за устройство на териториите.

Гамизов подчерта, че държавата трябва да разследва как са правени инвестициите в "Марица"3.

Така наречените американски централи са сочени за една от основните причини за скъпия ток, който плащаме. С тях са сключени дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия на значително високи цени.

Четвъртият проблем били електроразпределителните дружества, като според анализатора управляващите нямали никакво намерение да се борят с големите монополи.

По повод спирането на 40 на сто от зелените централи, докато не съобразят дейността си със закона, анализаторът заяви, че това се прави в полза на големите ВЕИ – производителите. По негови думи малките паркове нямат нужното оборудване. Това показвало според него, че министерството работи за крупните производителите.

Василев обяви вчера, че централите ще спрат, докато не инсталират нужната техника за подаване на информация за произведения от тях ток в реално време. Според анализатора засегнатите собственици на централи ще заведат дела срещу мерките и не изключи възможността държавата да плаща обезщетения.

Новите министри нямат интерес да се занимават с тези проблеми, защото знаят, че след два месеца ще се върнат там, от където са дошли, продължи той. Гамизов предположи, че служебният премиер Марин Райков може и да не знае какво се случва в икономическото министерство.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 9709 |23.03.2013 Стефан Гамизов: Икономическият министър е пионка на Евгени Ангелов . 8| 6155 |22.03.2013 Четирима ще заместват министър Василев . 3| 5163 |20.03.2013 Дами стават зам.-министри в мегаведомството на А. Василев . 6| 6066 |16.03.2013 Асен Василев: Нямаме послание в туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads