Реклама / Ads
9| 5482 |08.04.2014 НОВИНИ

"Газпром" не променя пътя на "Южен поток"

.
"Газпром" не планира промяна на маршрута на подводната отсечка от газопровода "Южен поток", която ще свърже руското черноморско крайбрежие с българското. Това заяви представител на Управлението за информация на газовия холдинг.
 

Миналата седмица в световните медии се появи информация, че маршрутът на "Южен поток" може да бъде променен след присъединяването на Крим към Руската Федерация. Според тези публикации промяната ще засегне подводната отсечка, която ще бъде скъсена, защото ще започва от Крим, а не както се е планирало досега.

"Няма никакви планове за промяна на маршрута, нито сме правили проучвания за подобна промяна", категоричен бе Яспер Йенсен, говорител на компанията "Южен поток", която се занимава с реализацията на газопровода.

"Да се промени някакъв маршрут означава да се започне едва ли не нов проект с всички проучвания", обясни той и добави: За да ви дам пример за този маршрут, който в момента се работи, ние сме направили проучвания на повече от 16 000 км.

"Вече подписахме договори за първите две линии и договорът за строителството също е подписан. Този договор включва строежа на четирите отсечки. Очевидно няма планове за промяна", подчертава Йенсен.

Газопроводът "Южен поток" има за цел диверсификацията на маршрута на доставките на руски газ за страните от Европейския съюз, като се заобиколят проблемни страни като Украйна. Тръбата е с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ годишно. Тя ще включва четири отсечки, всяка от които ще бъде с капацитет от 15,57 млрд. куб.м. Очаква се строителството на "Южен поток" да приключи до края на 2015 и още през декември същата година или най-късно в началото на 2016 се предвижда по него да потече първия газ.

В изграждането на подводната отсечка, която ще свърже руското черноморско крайбрежие с българското, участват освен "Газпром" /която държи 50%/, италианската ЕНИ /20%/, германската "Винтерсхал" /15%/ и френската "Електрисите дьо Франс" /15%/.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5172 |08.04.2014 ЕС не обмисля замразяване на "Южен поток" . 40| 6735 |02.04.2014 Стойнев: "Южен поток" може да даде сигурни доставки за енергетиката ни . 29| 7389 |31.03.2014 Явор Куюмджиев: Атаките срещу "Южен поток" идват от членове на ЕНП . 9| 7567 |28.03.2014 Ген.Коджейков- началник в "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads