Реклама / Ads
40| 6734 |02.04.2014 НОВИНИ

Стойнев: "Южен поток" може да даде сигурни доставки за енергетиката ни

.
Източник: Булфото
Сега "Южен поток" е единственият проект, който може да осигури сигурни доставки за нашата енергетика. За нас е важно да има сигурност. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на блиц контрола в комисията по енергетика в парламента.
 

Нека се обединим политически зад проекта "Южен поток" - както има интерес за северните държави от газопровода "Северен поток", така трябва да има сигурни доставки и за южните страни чрез "Южен поток" каза още министърът.

Всички страни по веригата от проекта дадохме мандат на ЕК да преговаря от наше име по газопровода. Основната цел бе не всяка държава поотделно да преговаря с Русия, а всички държави чрез работната група да договори цялостния режим на газопровода "Южен поток", обясни Стойнев. И уточни, че проектът вече се е превърнал в стратегически за Европа и кабинетът положи усилия изграждането на обекта да започне още през тази година. Вече са подписани договорите с двете пристанища Бургас и Варна, изтъкна министърът.

95% от енергийните ни доставки са от Русия, още в началото на мандата си заявих, че целта ми е да има диверсификация. Но най-добрия вариант за нас е да имаме директен достъп до доставчика. Затова ние сме доста активни в изграждането на проекта "Южен поток", допълни Стойнев.

Министърът коментира и казуса с дължимите съм на ЕРП-тата към НЕК. Той обясни, че вече е сигнализирал прокуратурата за проблема. "В момента се намираме в сложна ситуация, тъй като ЕРП-та не желаят да изплатят фактурите по закупената от тях електрическа енергия от НЕК. 2012 г. има голямо нарастване на енергията от ВЕИ, още тогава е станало ясно, че методиката не работи, прекратяват я в съда, НЕК изпраща жалби, а ЕРП-та правят прихващане на сметките в нарушение на законодателството и в крайна сметка основният потърпевш става НЕК - с дефицит около 350 млн.лв", обясни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 7389 |31.03.2014 Явор Куюмджиев: Атаките срещу "Южен поток" идват от членове на ЕНП . 33| 5451 |28.03.2014 Д.Стойнев: Енергийната и социалната политика на Европа е провал . 9| 7567 |28.03.2014 Ген.Коджейков- началник в "Южен поток" . 19| 7001 |26.03.2014 Стойнев: НЕК даде ЕРП-та на прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads