Реклама / Ads
35| 4881 |22.04.2015 НОВИНИ

Гечев и Димитров прогресивно се скараха за плоския данък

.
Социалистът Румен Гечев и реформаторът Мартин Димитров Източник: Нова тв
Идеята е да бъде въведено прогресивното данъчно облагане, което е европейска и световна практика. Но да бъде въведено поетапно, не по европейския модел, тъй като данъчната ставка в някои европейски страни стига 50%. Да не се въвежда скала по-висока от 30%. А бедните ще бъдат освободени от данък.
 
Това заяви Румен Гечев, зам.-председател на бюджетната комисия в НС и депутат от БСП пред Нова телевизия. Въвеждането на плоския данък от тройната коалиция според Гечев е било грешка. Ако българският данък е най-добър в момента, то излиза, че швейцарците са много глупави, а България е умна като Киргизстан и редица други страни, завършващи на „-стан“, заяви социалистът.

Трудна задача е да се обясни на избирателя, че е добре да се качи данъкът на българина, който съставлява средната класа у нас. Според Гечев обаче, ако това стане, ще влязат повече пари в градините, в училищата, където децата на всички ще бъдат добре.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров го контрира. Реалността е следната, че ако се приеме прогресивният данък, приходите в бюджета ще са по-малко. Не може да се сравняваме със страни като Швейцария. Мартине, не говорим за ски бягане, прекъсна го Румен Гечев и не даваше възможност на Димитров да се изкаже.

"С малкия данък влизат повече пари в хазната", съобщи реформаторът и поясни, че когато хората трябва да плащат по-малко, се крият по-малко. Бившият лидер на СДС нарече 10% данък „оптимално данъчно облагане”. Той заплаши, че ако това се приеме, приходите в бюджета ще намалеят. Гечев обаче не се съгласи с аргументите на Димитров и посочи, че не е приемливо хора с ниски доходи да плащат същия процент като милионерите.

Разговорът продължи с нападки и изпитни въпроси от типа: "Кажи ми, младо момче, колко са данъците в момента?" – въпрос от Румен Гечев. В отговор на нападките на социалиста Мартин Димитров напомни, че БСП е фалирала България, а Гечев му отговори, че това е свършено не от левите, а от Иван Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4625 |21.04.2015 Гечев: Институциите не са си били на мястото за КТБ . 35| 5069 |20.04.2015 Димитров: Президентът е прав да не ходи в Москва! Кадиев: Не е! . 87| 7495 |28.03.2015 Реформатор: Паметникът с шмайзера до Ленин и Димитров . 29| 10967 |27.03.2015 Изгониха и оплюха Божидар Димитров на обсъждането за Небет тепе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads