Реклама / Ads
9| 5045 |07.08.2013 НОВИНИ

Георги Ганев: Президентско вето е полезно за бюджета

.
За плюсовете и минусите от налагане на вето върху актуализацията на бюджета.
 

Не виждам минуси, освен ако това вето не бъде използвано като извинение от мнозинството да отложи нещата за по-късно. Тогава могат да настъпят някои минуси за някои от групите, за които е предвидено да получат повече пари в актуализирания бюджет спрямо досегашния Закон за бюджета. Става дума за ваучерите за храна, за някои хора с увреждания и по-специално деца с увреждания, други уязвими групи, и оставащи неясни и непрозрачни за публиката разплащания с бизнеси. Не се знае какви са бизнесите, колко са разплащанията и какви са договорите, има пълна неяснота, казва в интервю за "фокус" икономистът Георги Ганев.

Плюсовете биха били да възникне яснота по тези въпроси. Най-големият плюс от вето на президента би било да се разбере за какво точно ще отидат тези 200 млн. лв., които се дават в повече в пълното безконтролно усмотрение на кабинета и на финансовия министър. Ако в закона пишеше – 5 лв. за този, 10 за онзи и така до 200 млн. лв., сега е абсолютно безконтролно. Те твърдят в някакви свои мотиви и прессъобщения, че тези пари ще бъдат дадени за нещо, но това го няма разписано в закона и ако те бъдат дадени за нещо друго, няма да има закононарушение. По-добре би било това да е разписано в закона и финансовият министър да знае, че ако даде парите за нещо друго, извършва нарушение.

Говори се за бедни хора, които ще получат пари в повече, но в закона няма гаранции, че точно те ще ги получат наистина. В закона няма никакви гаранции, че тези пари наистина ще отидат за деца с увреждания, ваучери за храна, за разплащания за съответен бизнес със забавени разплащания, по вина на правителството, а не, че този бизнес е един от олигарсите, които източват бюджета.

Този закон може да получи много повече легитимност при конкретно, прозрачно разписване и твърд ангажимент, за да не може да се заобикаля от точно тези плащания, които иначе едва ли някой в обществото би оспорил. Законът не дава гаранции, в момента правителството може да похарчи тези 200 млн. за каквото намери за добре.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 6182 |07.08.2013 Вигенин: Вече е ясно за президентското вето на бюджета . 20| 5790 |05.08.2013 Чобанов ще брани бюджета от президентско вето . 3| 15645 |05.08.2013 Новите Килъри убили Георги Стоев и Боби Цанков . 36| 5328 |27.07.2013 Мартин Димитров иска президентско вето на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads