Реклама / Ads
11| 8802 |17.04.2024 ИНТЕРВЮ

Георги Готев за ФрогНюз: Борисов си вкара автогол с Митов. Волгин няма да се чувства много комфортно в ЕП

.
Георги Готев, главен редактор на авторитетното европейско издание „ЮроАктив“
За съжаление Волгин ще стане евродепутат, той е много напред в листата и няма как да не го изберат. Ще отиде в Брюксел с нов имидж, защото за него се знае, че е силно проруски настроен. Мисля, че няма да се чувства много комфортно в Европейския парламент.
 

Мисля, че Борисов може да си вкара и автогол с Даниел Митов, защото той има собствени контакти с важните за България западни партньори и няма ги споделя с лидера на ГЕРБ. Борисов ще остане на втори план. Не съм сигурен, че точно този външен министър ще бъде най-удобен за Борисов, който държи той да е на срещата. Когато трябва някой да разговаря с тези, които решават нещата за България, да разговарят точно с него.


Даниел Митов обаче е способен да вземе тази роля и това ще е в ущърб на Борисов.

 

Това каза за ФрогНюз Георги Готев, главен редактор на авторитетното европейско издание „ЮроАктив“.

 

Ето го и цялото интервю: 

Г-н Готев, Петър Волгин от Българското национално радио (БНР) е кандидат за евродепутат от листите на проруската партия "Възраждане". Журналистът нееднократно е обвиняван от колеги и активисти в разпространяването на руска пропаганда в предаванията си в ефира на общественото радио. "Възраждане", от своя страна, е партия, която защитава проруски позиции. Тя иска България да напусне НАТО и да ограничи интеграцията си в Европейския съюз (ЕС). Как ще коментирате тази кандидатура?


За съжаление Волгин ще стане евродепутат, той е много напред в листата и няма как да не го изберат. Ще отиде в Брюксел с нов имидж, защото за него се знае, че е силно проруски настроен. Мисля, че няма да се чувства много комфортно в Европейския парламент. 







Харесал го е лидерът на “Възраждане”, сложил го е в листата, ще дойде в една враждебна обстановка за такива като него, които открито се обявяват за проруски, защото има евроскептици, но много от тях се пазят да не се афишират като проруски за разлика от него. Така че никак няма да се чувства комфортно. 


За него това е финансово интересно, защото заплащането е добро и ще има хубава пенсия. 

 

Как гледа Европа на това, което се случва в държавата ни? Визирам провалената ротация, служебния кабинет на Главчев, рокадите във външно министерство.

 

В Брюксел всички очакваха Мария Габриел да стане министър-председател и доста гладко да вървят оттам нататък нещата по обявените два големи приоритета - еврото и Шенген.





Сега нещата изглеждат сякаш сме се върнали година, година и половина обратно, когато не се знаеше що за правителство ще има в България, най-вероятно влизаме в цикъл на повтарящи се избори и всичко това се забелязва. 

 

България не е най-проблемната държава в Европейския съюз, не сме в центъра на вниманието. Да кажем, че Унгария и Словакия са страни, които будят много по-голяма загриженост, отколкото България. 

 

Виждате ли партийност в рокадите във Външно министерство у нас? Имат ли те връзка с Борисов? Защо е толкова важен за ГЕРБ външния министър?


Не ми е известно правителство, което да сменя външен министър една седмица след като е бил назначен. Това не говори добре за тези, които вземат тези решения. Стефан Димитров в края на краищата е подготвен дипломат, какво не му харесват не е ясно. 







Аз мисля, че Борисов може да си вкара и автогол с Даниел Митов, защото той има собствени контакти с важните за България западни партньори и няма ги споделя с лидера на ГЕРБ. Борисов ще остане на втори план. Не съм сигурен, че точно този външен министър ще бъде най-удобен за Борисов, който държи той да е на срещата. Когато трябва някой да разговаря с тези, които решават нещата за България, да разговарят точно с него.


Даниел Митов обаче е способен да вземе тази роля и това ще е в ущърб на Борисов.

Нека обърнем внимание и на едно събитие от Европа, което разбуни духовете. Конференцията на консерваторите в Брюксел вчера беше прекратена от полицията от съображения за сигурност.  Организаторите обвиняват за това „културата на отхвърляне“. Как ще коментирате това, което се случи?


Това предизвика възмущението включително и на белгийския премиер Александър Де Кро, тъй като Белгия в края на краищата не е някаква тоталитарна държава, която да пречи на някакви хора, дори и да не сме съгласни с тях. Това е скандал, който дори в България не сме виждали с такива учудващи пропорции. Най-вероятно тази тема ще се обсъжда и на срещата на върха, за това какво се случва с европейската демокрация.

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2608 |16.04.2024 Аня Ганева за ФрогНюз: Живот с хемофилия - много митове и нужда от повече осведоменост . 0| 5782 |16.04.2024 Димитър Къцарков за ФрогНюз: Иронично, Нетаняху и Хаменей си направиха подарък . 9| 6073 |12.04.2024 Адв. Величков за ФрогНюз: Павлова като правосъден министър е не по-малко скандално от Стоянов като вътрешен . 14| 9990 |11.04.2024 Настимир Ананиев за ФрогНюз: Вчера се наложи внушение, че Настимир Ананиев е престъпник. Фактите показват съвсем друго

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads