Реклама / Ads
5| 10065 |25.01.2020 НОВИНИ

Георги Кадиев: Ще вземат бизнеса на Васил Божков, над него е имало чадър

.
Георги Кадиев
За мен категорично е имало чадър върху бизнеса на Васил Божков, той сега пада и ще му вземат бизнеса. Държавната комисия по хазарта и министърът на финансите Владислав Горанов, който е принципал на комисията, са си затваряли очите пет години за това, че Божков плаща по-малко от държавната лотария
 

Това заяви пред бТВ финансистът Георги Кадиев по повод скандала с таксите върху лотарийните игри.

 

Според Кадиев поуката от това, което се случва на Васил Божков в момента е за бизнесмените – ако заиграят с политиците и получат чадър от тях, един момент нещата ще се обърнат срещу тях и ще им вземат бизнеса. Ако той е давал пари назад във времето на политици, което е много вероятно, никой няма да му ги върне – ще му вземат бизнеса, но няма да му върнат парите“, коментира финансистът.

 

Кадиев отговори на обвинението на Димитър Цонев от ДПС, че е виновен в края на 2013 г. от Закона за хазарта да отпадне думата „лотария“. По думите на Кадиев този пропуск е неволен, но пък Цонев е предложил по-нисък данък за офлайн игрите, от което загубите за бюджета по онова време щяха да са 30 млн. лв. По това време Божков нямаше лотария, уточни Кадиев. Признава, че през 2014 г. бизнесменът вече имал лотария и вероятно е спестил 500 хил. лв. от пропуска в закона.

 

На въпроса дали познава Васил Божков той отговори: „Един единствен път съм се виждал с г-н Божков през 2006 г., когато бях зам.-министър на финансите. Дойде при мен, след като бях внесъл един законопроект, с който увеличавахме данъка на хазарта от 8% на 10%. Законопроектът мина през Министерския съвет, Божков отиде при Пламен Орешарски (министър на финансите) и Орешарски ми написа резолюция да се върне старият режим на облагане. Казах, че няма как да стане…  Стигнахме до бюджетна комисия, на която председател беше Йордан Цонев, попитаме ме вие сега какво защитавате: „Това, което иска от вас министърът или това, което е приел Министерският съвет?“, аз признах, че съм в разкрачено положение. Цонев каза: „Ние затова сме тук, да ви съберем краката“, разказа Кадиев. Увеличението на ставката в крайна сметка било прието след няколко месеца.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4303 |24.01.2020 Георги Харизанов не бил оптимист, когато се говори за държавни структури . 21| 5511 |24.01.2020 Георги Марков сряза БСП за вота: Искате пир по време на чума . 2| 4640 |23.01.2020 Кадиев: Опозицията да иска оставката на финансовия министър . 9| 5473 |22.01.2020 Георги Кадиев: Ако сте зависими от държавата, тя ще ви вземе бизнеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads