Реклама / Ads
32| 7327 |16.05.2013 НОВИНИ

Георги Марков: ГЕРБ имат пълно основание да искат касиране на изборите

.
Георги Марков, бивш конституционен съдия
Партия ГЕРБ е в правото си да иска касиране на изборите. Това става в 15-дневен срок, чрез органите, посочени в Конституцията, които са длъжни да препратят жалбата. За мен - партия ГЕРБ имат пълни основания да искат касиране на изборите.
 

Това каза Георги Марков, бивш конституционен съдия, пред „Фокус”.

„Учудвам се, че партията е поискала това, защото тя е победител, но очевидно е надделяла тезата, че вотът е наистина силно опорочен, тъй като няма по-голямо нарушение на избирателното право на гражданите от нарушаване на възможността им свободно да формират своята воля в навечерието на вота. Затова е и тази забрана, неподлежаща на условности, за провеждане на агитации и пропаганда в изборния и преди изборния ден. В случая - това беше върхът на предизборната кампания от няколко партии срещу една партия, часове наред, с много тежки квалификации, много тежки призиви към гражданите, дори със заплахи за държавен преврат”, обясни Марков.

По думите му, Конституционният съд няма да се забави с решението си, защото българските конституционни съдии нито са слепи, нито са глухи.

„Нещата са известни, остава да се приложи Конституцията и законът. Как ще я приложат, не знам. Трудно ми е да преценя съотношението на силите в Конституционния съд, тъй като наивността на ГЕРБ и глупостта на старата десница не позволиха на човек като Петър Стоянов да стане председател на Конституционния съд, а той се обявява като човек от квотата на президента Първанов, което не казва нищо лошо за човека”, каза още Марков.

Той добави, че ако Конституционният съд каже, че може да има предизборна агитация и пропаганда в изборния и преди изборния ден, от следващите избори ще бъдем свидетели на страхотни изпълнения като митинги, нападки, шествия и други политически колонади и така изборите у нас съвсем ще се окарикатурят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 86| 6571 |15.05.2013 ГЕРБ спира да мълчи, казва за изборите утре . 165| 5809 |15.05.2013 "Атака" няма да се коалира с ГЕРБ, иска ревизия на управлението на Борисов . 33| 6115 |15.05.2013 Трите варианта на ГЕРБ за участие във властта . 18| 5395 |15.05.2013 Г. Марков: КС да касира изборите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads