Реклама / Ads
8| 4339 |10.03.2016 НОВИНИ

Георгиев: Ще се борим за свободния избор на всички българи

.
Чавдар Георгиев
„БСП винаги е била и ще бъде за отстояване на свободния избор на българските граждани при формирането на органите на власт”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев. Това е основата на демокрацията и трябва да бъде гарантирано, да се реализира свободно при провеждането на изборните процедури, както са регламентирани в Кодекса.
 

Социалистът припомни, че последните местни избори са били пример за лоша и опорочена практика, за която отговорност носи управляващото мнозинство.

 

Георгиев обясни, че с предлаганите от левицата промени в Изборния кодекс се цели да се даде по-ясна законова регулация при провеждането на избори, да се определят по-конкретно задълженията на участниците в този процес, да се ограничат и премахнат възможностите за манипулация на резултатите при установяването им от секционните избирателни комисии и отчитането им пред ОИК или РИК.

Като конкретно предложение на БСП той посочи – всички органи на изпълнителната власт да са ясно задължени да определят кои длъжностни лица носят отговорност за осигуряването на изборния процес. Също така преуреждане условията за назначаване на членове на СИК и регистрацията на наблюдатели. Тези представители трябва да отговарят на условия, включващи определен образователен ценз и чисто съдебно минало.

 

Георгиев заяви, че предложенията на ПГ на левицата са свързани и с промяна в начина на попълване отчитането на изборните резултати и на изборните протоколи – премахва се предоставянето на два оригинални протокола на изборните секционни комисии, както и връщане към старото правило за един оригинален протокол с възможност той да се поправя само по определен ред. Възможността за повторно преброяване с участието на специална тричленна комисия от страна на РИК за дадена СИК също фигурира в предложенията на БСП. „Предлагаме и предварително разделяне на материалите, които участват в изборите от изборния протокол, за да няма възможност за тяхната манипулация”, заяви Георгиев. По думите му,  чрез предложенията, подробно се урежда редът за извършване на поправки в изборните книжа при допуснати грешки. Залага се и възможност обжалването пред Административния съд да води задължително до преброяване на изборните материали, които са участвали в този процес. 

 

„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще подкрепи всички предложения, свързани с по-ясното и по-безспорно провеждане на изборния процес и прекратяването на манипулациите”, категоричен бе Чавдар Георгиев и допълни, че левицата е против електронното гласуване и всички предложения, ограничаващи правото на обжалване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 8799 |15.02.2016 Л. Георгиев: Прикриха, че зад атентата срещу Доган е Ердоганова Турция . 7| 5160 |25.01.2016 Чавдар Георгиев: Правителството трябва да бъде свалено час по-скоро . 13| 4581 |12.01.2016 Танов: Борим корупцията в митниците с по-високи заплати . 15| 9889 |08.01.2016 П. Георгиев: Местан проговори и стана ясно, че ДПС управлява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads