Реклама / Ads
35| 4977 |07.04.2011 НОВИНИ

ГЕРБ можело и да не влязат в парламента

.
Михаил Миков
Традиционната десница в България панически търси начин за разграничение от управляващата десница днес.
 

За минималната работна заплата - още през есента предложихме увеличение, казва в интервю за Труд Михаил Миков, депутат от БСП. Парламентът обсъди нашия законопроект за детските добавки. За последните десет години раждаемостта е била най-висока през 2007 - 2009 г., когато ние управлявахме. И това не е случайно. Раждаемостта е висока, когато хората живеят по-добре. България излезе на едно от първите места в Европа по продължителност на майчинството и други социални привилегии, които да стимулират раждаемостта. И това даде резултат. Сега политиката е точно обратната. А нашият законопроект току-що беше отхвърлен. Какво да кажем за средствата за наука? Драстично намалени, а без наука и образование няма развитие!

В годините на прехода политиците бяха системно дискредитирани, кога заслужено, кога незаслужено. Това доведе до общо недоверие към политиката и партиите. На този фон избуяваха много добре популистки явления, които печелеха доверие. И НДСВ, и ГЕРБ възникнаха по този начин. Мисля, че българските граждани видяха, че такива свръхочаквания, събрани от една политическа сила без история и традиция, много бързо се превръщат в тежки разочарования. Тези партии се появяват, консумират властта и изчезват. Те нямат идейна основа, те възникват поради разочарованието от традиционните политически партии и имат бърз период на разпад.

Левицата в цял свят се състезава с десницата. В момента имаме дясно популистко управление, свързано с интересите на тесен кръг от едрия бизнес, а не с интересите на дясномислещите в България. От това печелят монополите, но загива и се маргинализира средната класа, убива се предприемаческият дух у обикновения българин.

Ако се запазят темповете на намаляване на доверието към ГЕРБ в последните месеци, управляващите могат да не влязат в следващия парламент или да прескочат с малко 4-процентната бариера. Разбира се, трябва да се държи сметка и за това, че всяка управляваща партия има своя клиентела. Но пък тя най-бързо напуска кораба.

Традиционната десница в България панически търси начин за разграничение от управляващата десница днес. Това не е много лесно, доколкото имат представители и в министерствата, и на по-ниско равнище. Затова им трябва теза, която да вкара публичните дебати в друга посока, вместо да се зададат резонните въпроси - вие подкрепяхте ли това правителство, включително и с кадрите си - и във външното министерство, и в екологичното има ярки представители на “Синята коалиция”. Затова е смешен опитът да прехвърляме нещата в неясното бъдеще.

БСП търси кандидат, който да е чувствителен към живота на обикновения българин, който може да върне държавността в България, доверието в институциите, защото разклащането им е продукт на последните година и половина. Вземете всичко, което се изговори срещу съдебната система, срещу президента по време на това управление. Новият президент, ако щете, трябва да бъде крепител на парламентарната република, защото Народното събрание също бе дискредитирано от желанието за едноличната власт в България. Приносът на министър-председателя в това отношение е най-голям. Не може постоянно да обиждаш президента, да казваш, че цялата съдебна система е корумпирана, да наричаш народните представители, избрани от българските граждани, безделници и да искаш в България да има уважение към институциите. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4334 |05.03.2010 Пастрок мъчи 4-годишно, не можело да брои до 10 . 12| 4891 |02.02.2010 ДПС не можело винаги да е в опозиция . 4| 4429 |19.10.2009 СДС подкрепял Фандъкова, но за президент можело да играят сами . 27| 4636 |05.06.2009 Стопила се разликата ГЕРБ-БСП, можело да има и обрат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads