Реклама / Ads
8| 5363 |07.06.2009 НОВИНИ

ГЕРБ е победител на изборите за Европарламент

.
ГЕРБ e големият победител в изборите за Европейски парламент. Партията на Бойко Борисов спечели пет мандата в ЕП. Водач на представителите на ГЕРБ в Брюксел е Румяна Желева. Втори са Коалиция за България. Това са предварителни резултати.
 




Резултатите според НЦИОМ са:


ГЕРБ печели пет мандата.

БСП е с четири мандата.

ДПС - два мандата

”Атака” - два мандата

"Синята коалиция" – един мандат

НДСВ - един мандат.

След окончателното преброяване на гласовете е възможно ДПС да получи още един мандат, както и Синята коалиция.
Тези резултати се получиха при близо 36 % избирателна активност. На първото в България гласуване за евродепутати през 2007 г. тя беше 28,6%.

По данни на ЦИКЕП днес към 19 ч. активността е била 36%.

Около 31% да достигне тя прогнозираха от "Алфа рисърч".
Според "Сова Харис" очакванията са за 30 или малко над 30% избирателна активност.

Като изненада се приема представянето на НДСВ, което премина бариерата от 5,88% и вкара Меглена Кунева в Европарламента.

Изненада е и близката до бизнесмена Христо Ковачки партия ЛИДЕР, която се явява за първи път на национален вот и е на границата на изборната бариера. Много е възможно водачът на листата Емил Кошлуков да се озове сред евродепутатите, ако след окончателното обявяване на резултатите ЛИДЕР премине границата.

"Ред, законност и справедливост" на Яне Янев, макар и да не печели мандат за евродепутат, показва със своите над 4,8%, че има голям шанс да премине бариерата на предстоящите на 5 юли избори за Народно събрание.

Коалиция "Напред", в която са ВМРО, земеделците на Стефан Личев и ЕНП, е събрала около 2% от гласовете. Този резултат също се счита за изненада.

„Зелените” останаха под 1 %.

Първите 4 партии взеха своето, смятат социолозите.

Според прогнозните резултати на "Алфа рисърч" ГЕРБ води с 25,5%.
Втори са "Коалиция за България" с 19,7%.
Следват ДПС - 14,1%, "Атака" - 11,2%, Синята коалиция - 8,4% и НДСВ - 7%.
"Алфа рисърч" прогнозира, че тези шест партии и коалиции ще излъчат депутати в ЕП:
ГЕРБ - пет места в ЕП
"Коалиция за България - четири места
ДПС - три места
"Атака" и Синята коалиция - по две места
НДСВ - едно място

Според прогнозните резултати на "Сова Харис", също съобщени по БНТ, ГЕРБ води с 26%.
"Коалиция за България" получава 19,8%, ДПС - 13,5%, "Атака" - с около 10,8%, Синята коалиция - 8,2%, НДСВ - 6,5%.
Според "Сова Харис" на ръба на бариерата и с шанс да я прескочи е ЛИДЕР - 5,7% прогнозен резултат. Това може да се окаже и една от изненадите на тези избори.

Според "екзит пола" на МБМД, ГЕРБ получава 23-25%, БСП - 19%, ДПС - 17%, "Атака" - 10-11%, Синята коалиция - над 8%, НДСВ - 6,5%, Лидер - 6%, РЗС - 5,5%.

Ето и резултатите на "Галъп": ГЕРБ - 26.4%, "Коалиция за България" - 20%, ДПС - 13%, "Атака" - 10%, Синята коалиция - 8%, НДСВ - 7%, Лидер - 6%, РЗС - 5%, "Напред" - 2%.

Според Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) ГЕРБ води с 26,5%, "Коалиция за България" има 19,5%. Следват ДПС с 13%, "Атака" - 12%, Синята коалиция - 7,7%, НДСВ - 7,3%, Лидер - 6%.

МНЕНИЯ

Сергей Станишев, премиер, лидер на БСП: Не се състоя съкрушителната победа на ГЕРБ, за която някои говореха упорито в последно време. Надявам се, че ще мобилизираме своите активисти по места и ще се представим много по-добре на изборите за български парламент. Надявам се, че ще се състои и очаквания дебат с Бойко Борисов, който продължава да се крие. Ще наваксаме сегашната разлика.

Ахмед Доган, лидер на ДПС: Благодаря на избирателите. Те извършиха подвиг. В такова време не е много лесно да мобилизираш електората и да постигнеш над 300 000 гласа. Това не е малко.

Валери Найденов, журналист: След този вот е почти сигурно, че ни чака експертно правителство. Ако се запазят приблизително същите резултати и на вота за български парламент няма да има дори тройна коалиция, която да е в състояние да състави кабинет. Разбира се при положение, че не се коалират ГЕРБ и БСП... По този начин ще станем свидетели на съставяне на експертно правителство от типа на тези на Димитър Попов и проф. Любен Беров.

ДПС плаща дан не само за корупционната си дейност, но претърпя и провали с разпределението на земеделските фондове. Може би за първи път виждаме разочарование на електората на ДПС.

Атака губи малко гласове. Може би заради РЗС и спирането на телевизия СКАТ.

БСП обаче все пак печели, като се има предвид разочарованието от управлението. Можеше да има направо рухване, но успя да запази позиция, което си е направо успех. Изглежда пропагандната им кампания не е била толкова зле, макар че се въртеше около Сергей Станишев.

ГЕРБ сами се поставиха на това място и не използваха патенцияла си. Просто им липсваше истинска кампания.

Иван Кръстев, политолог: На следващите избори българите трябва да решат не срещу кого са, а кой да управлява. БСП очевидно няма с какво да се похвали на този вот, въпреки декларирания оптимизъм на някои хора от социалистическата партия.

Много е важно да се разбере какви са причините ДПС да загуби на този вот 80 000 гласа. Дали са отишли другаде или движението ги е „спестило”, за да не настройва вота срещу себе си. Това е много важно.
Вече се обособиха двете големи двойки: ГЕРБ и синята коалиция и БСП и ДПС.

Илиана Йотова, БСП: За България е пагубно да се изкарват хора под строй да гласуват, както направиха от „Лидер”.

Румен Петков, БСП: Не съм доволен от резултата. Очаквах и се надявах БСП да е първа политическа сила. Очевидно второто място няма как да се тълкува като победа...

Иван Костов, Синята коалиция: Очевидно много хора са ни повярвали, което не ме изненадва. На изборите за български парламент резултатите ще бъдат значително по-добри. Поучили сме се от мъдростта, от опита.

Надежда Михайлова, Синята коалиция: Този резултат е голямото завръщане. Както се казва: първо в София, после и в други градове. Очаквайте нови победи. Хората се завръщат към автентичното дясно. Хората ни разпознават като алтернатива.

Мартин Димитров, Синята коалиция: Време е премиерът Станишев да спре да се крие и да излезе на дебат с нас. Нека чуем програмата му за излизане от кризата, за развитието на страната. Стига се е крил. В София бием БСП доста яко. Идва промяната. Хората виждат, че нещата почват да се подреждат. Може би вече се вижда, че коалиция с ГЕРБ е много възможна.


СТАТИСТИКА

150 000 гласа повече е получила партия ГЕРБ в сравнение с миналите избори.

20 000 гласа са успели да качат от коалиция за България.

ДПС са загубили 80 000 гласа.

Близо 16 000 гласа са загубили и Атака.

НДСВ са прибавили 20 000 гласа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4480 |07.06.2009 Пълнолетието застига 287 в деня на изборите . 0| 4640 |04.06.2009 Космонавт гласува в евроизборите от Космоса . 1| 5413 |01.06.2009 Меломаратон в синьо преди изборите . 20| 5848 |29.05.2009 БСП може да изпревари ГЕРБ на евроизборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads