Реклама / Ads
19| 5367 |18.03.2014 НОВИНИ

ГЕРБ:Приказките за национализация гонят инвеститорите

.
Повтарянията, че в НЕК няма проблем, ще ни докарат не проблем, а голяма беля. Това каза на пресконференция в централата на ГЕРБ депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. Той заяви, че от ГЕРБ няма да коментират ситуацията в енергетиката, а ще предложат три мерки за излизане от ситуацията.
 

Политиката в енергийната система ще доведе до трупане на дефицит вътре в системата, който ще избие отнякъде. „Разбрах, че имаме пряка отговорност за липсващите инвестиции, за безработицата. Сега виновни са ЕРП-тата и зелената мафия. Отново се вкарва в оборот терминът "национализация". Когато си министър, трябва много да внимаваш какво правиш и говориш. Какви инвеститори, кой човек идва да си остави парите в държава, в която се говори за национализация? Кой идва да построи фабрика в държава, в която се коментира национализация?

Ако някой иска да национализира ЕРП-тата да отговори, на първо място от къде ще вземе няколко милиарда. Отнемането на лиценза не променя собствеността на мрежата. Ако някой иска да купи тази собственост, другата страна трябва да е склонна да му я продаде”, каза още Дончев. „Това, което се случва в момента, го говорим от една година. Няма да се връщаме назад как стигнахме дотук. Факт е, че в момента НЕК се намира в катастрофална ликвидна криза. Предлагаме да се възстановят дадените 193 милиона лева за "Южен поток". Средства там не са необходими. Тези средства трябва по най-бързия начин да се върнат в НЕК”, каза бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

„Предлагаме управляващите да започнат да продават гаранциите за произход на производство на зелена енергия. 150 милиона лева допълнителен ресурс може да бъде осигурен. Третата мярка, която предлагаме, е за цената за пренос и износ на електроенергия. Цената за пренос на износителите бе намалена от 34 лв. на 6 лв. с мотива, че ще се увеличи износа на ел. енергия в България”, заяви Добрев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5420 |15.02.2014 Гонят 14 000 чиновници пенсионери . 3| 5645 |25.11.2013 ГЕРБ първенци по бягства, гонят ги Атака . 39| 6135 |28.10.2013 Гонят "Алфа", щипят репортерка на ТВ7 пред СУ "Климент Охридски" . 1| 6269 |22.09.2013 Eкшън: Гонят цистерна в насрещното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads