Реклама / Ads
12| 5335 |14.06.2013 НОВИНИ

ГЕРБ: Законът за СРС-тата е с пробойни. Бисеров: Не е!

.
Христо Бисеров
ГЕРБ и ДПС са в неведение за разделението на СРС-та според целта им. Шефът на подслушването ще се избира от парламента, може и от Министерски съвет.
 

ДПС и ГЕРБ все още не са наясно дали и как ще се раздели използването на СРС-та в зависимост от това дали става дума за заплаха за националната сигурност или за борба с престъпността, стана ясно от думите на Христо Бисеров от ДПС и Веселин Вучков от ГЕРБ по БТВ. По останалите въпроси, свързани със промените в Закона за СРС, двамата не постигнаха консенсус.

„Риск винаги има, въпросът е той да бъде минимализиран. Един и същи човек в МВР ръководеше СРС и ги прилагаше, това трябва да спре. Шефът ще се избира от парламента по предложение на премиера”, обясни Бисеров. Той обаче добави, че и предложението на Янаки Стоилов от БСП не е лошо – премиерът да предлага, а Министерският съвет да избира шефът на подслушването.

 

„Законът съдържа огромни пробойни. Елиминирате основни принципи – липсват предварителни обществени дебати”, противопостави се бившият зам.-вътрешен министър Вучков. Според него големият въпрос е защо службата за техническо подслушване в ДАНС не се извежда.

Бисеров пък контрира с думите, че не помни „в близките години да е имало толкова широка обществена подкрепа” за определен закон. Депутатът от ДПС обаче призна, че от партията „нямат отговор” ще се раздели ли използването и прилагането на СРС когато става дума за националната сигурност и когато е с цел борба с престъпността. Бисеров обаче бе категоричен, че смесването на двете „не е добре”.

„Дадохте свръхфункции на ДАНС. Механичното преместване на служби не решава проблема с броя на СРС-тата. Не се променя броят на лицата, имащи право да поръчват подслушване”, заяви Вучков. Бисеров обаче го скастри, че „това, което ГЕРБ не направи за 4 г., иска ние да направим за седмица”. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5700 |13.06.2013 Комисия в парламента ще следи СРС-тата . 32| 5250 |11.06.2013 ГЕРБ: Волен Сидеров ще бъде съден за всяка клевета и обида . 17| 5616 |06.06.2013 ГЕРБ: Готви се нова парламентарна група от депутати на "Атака" и БСП . 57| 8253 |27.05.2013 Ексдепутати от ГЕРБ: Ширеха се рекет и контрабанда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads