Реклама / Ads
26| 5227 |17.02.2019 НОВИНИ

Главен редактор на ”The Insider”: Реакцията на България към руските агенти е подозрителна

.
Роман Доброхотов
България често е била използвана като своеобразен хъб от руски разузнавачи. Но страната е и тяхна мишена. Българските власти не реагираха особено твърдо, а това е много подозрително. Много е важно как българският народ и медиите ще реагират в тази ситуация и дали ще принудят властите да действат по-твърдо.
 

Това коментира пред БТВ Роман Доброхотов, главен редактор на "The Insider" и автор на разследването за руския таен агент Сергей Скрипал.

 

„България често е била използвана като своеобразен хъб от руски разузнавачи, работещи в Източна Европа и особено на територията на Балканите. Така че България е наистина важна в това отношение. Нашето разследване показа, че страната ви е не само хъб, но и мишена. На всички вече е ясно, че Сергей Федотов е участвал в отравянето на бизнесмена Гебрев, като покушението е свързано с неговия бизнес. Той е продавал оръжия на Украйна и вероятно Сирия”, каза Доброхотов.

 

„Предполагам, че има още много случаи, освен тези със Скрипал и Гебрев. Най-вероятно те са десетки. Просто ние успяхме да разкрием подробности само за тези два случая”, допълни той.

 

„В интерес на истината изглежда, че двата случая не са свързани. Това е много важно, тъй като това доказва, че Сергеев е високопоставен служител на руското разузнаване, който е бил начело на различни операции в различни страни. Изглежда, че говорим за група професионални убийци, пътуващи от една страна в друга. Целите им са били различни, но методите им са едни и същи. В случая с Гебрев, например, използваната отрова не е „Новичок”, но е много сходна. Необходимо е да бъдат извършени още тестове”, на мнение е той.

 

„Мисля, че българските власти реагираха не особено твърдо. Това е много подозрително. На първо място смятам, че в българските тайни служби са се инфилтрирали представители на руското разузнаване. Трябва да се вгледаме много внимателно в това, което казват българските власти и представителите на българските тайни служби. Вече станахме свидетели на разпространяването на дезинформация по отношение на дейността на някои руски разузнавачи. Появиха се твърдения, че те не са пряко свързани с Кремъл. Това е лудост, няма как да допуснем, че хора, работещи в подобни организации, ще направят каквото и да е, без да са получили заповеди от своите началници. Това е абсолютно невъзможно”, заяви Роман Доброхотов.

 

По думите му има контраст в начина, по който Великобритания реагира след отравянето на Скрипал и как реагира България.

 

„В рамките на дни Великобритания започна мащабно разследване, техният дипломатически отговор беше много твърд, политическите изказвания бяха безкомпромисни. Те призоваха Русия да участва в разследването и все още притискат Русия да предостави необходимите отговори. Засега не виждаме нищо подобно от страна на България. Мисля, че София иска да запази добрите си отношения с Москва. Това обаче е много опасно, тъй като Кремъл остава с впечатлението, че може да прави каквото си поиска, без да има последици. Много е важно как българският народ и медиите ще реагират в тази ситуация и дали ще принудят властите да действат по-твърдо”, смята Доброхотов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7038 |07.02.2019 Магистрати спрягат Георги Ушев за следващ главен прокурор . 7| 4365 |07.02.2019 Демократите призовават евродепутатите ни да подкрепят Кьовеши за главен прокурор на ЕС . 4| 4110 |05.02.2019 Лаура Кьовеши е фаворит в конкурса за европейски главен прокурор . 0| 4172 |30.01.2019 Главен път Е-79 е затворен заради катастрофа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads