Реклама / Ads
8| 5467 |07.10.2010 НОВИНИ

Главният мюфтия покровител на ислямистки лидер

.
Ходжата на Сърница Саид Мутлу е главен ръководител на българския клон на нелегалната ислямска организация “Ал Уакф ал Ислами”. Това съобщи Нели Попова от прокуратурата в Пазарджик. Изявлението й идва ден, след като МВР, ДАНС и държавното обвинение проведоха мащабна акция в няколко села в района на Смолян, Велинград и Гоце Делчев, съобщи БНР.
 

Целта на акцията е да се пресече дейността на българския клон от организацията. Според данните от досегашното разследване има заплаха за държавната сигурност. Само при обиските в Сърница и велинградското село Кандови са иззети 30 чувала с доказателства – лични записки, книги, компютри, лаптопи, флашки, саморъчно написани лекции, програм. Намерени са 17 хиляди лева, 4000 евро, както и около 500 арабски банкноти. Иззетата литература ще бъде проучена подробно няколко месеца.

Мутлу и съратниците му са наблюдавани от две години, използвани са и специални разузнавателни средства, стана ясно от думите на прокурор Попова. Досъдебното производство срещу неизвестен извършител е образувано в началото на миналата година.

Прокурор Попова заяви, че българският клон на ислямската организация е учреден в Истанбул и разполага с програма, “чиято дългосрочна цел е ислямизация”. Финансирането на дейността се осъществява от Саудитска Арабия през Турция, като парите достигат до страната ни незаконно, категорична бе Попова.

Сауд Мутлу разполага с кръг от лектори, които получават месечно по 300 евро. Организацията има програма и за обучение на момичета-лектори, на които се заплаща по 200 евро. Ислямската структура у нас има квартири за пропаганда в Благоевград, Пловдив и София. Специални платени застъпници наблюдават възпитанието на децата.

Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров съобщи, че през 1994 г. е била отказана регистрация на ислямистката организация. Той обаче смята, че е било по-логично ДАНС да осъществи акцията без излишен шум, за да не се разклати етническият мир у нас. За нея е трябвало да се докладва само на премиера и вътрешния министър.

Междувременно от Главно мюфтийство видяха в акцията на спецслужбите нов опит за “упражняване на психологически натиск, опитвайки се да всеят страх у близките на обискираните, както и изобщо на мюсюлманите”. Операцията за „лов на радикални елементи” от средата на мюсюлманската общност в България била озадачаваща, защото се случва в ситуация, когато има спор за легитимността на изповеданието “и ден след добронамерените изявления на министър-председателя Бойко Борисов за демократично разрешаване на проблема”.

Районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед съобщи, че имамите в България се събират на среща, за да приемат декларация, в която ще настояват за извинение от управляващите.

Като бивш офицер от ДС, подкрепям и поздравявам колегите от ДАНС, сензационно коментира пред „24 часа“ Недим Генджев, признат от съда за легитимен главен мюфтия. Той обвини „конкуренцията“ в лицето на Мустафа Алиш Хаджи, че дълги години изграждал двойни структури – на мюфтийството и на тази фондация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 4735 |28.09.2010 НЦИОМ: ГЕРБ запазва лидерските си позиции . 19| 6532 |15.09.2010 Почина лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов . 1| 5255 |07.09.2010 Горя магазин на атакистки лидер в Бургас . 30| 11431 |02.09.2010 Бивш СДС лидер - президент на Пернишкия университет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads