Реклама / Ads
20| 5840 |08.04.2014 НОВИНИ

Главсекът на МВР: Искат да се замеряме с кости на барети

.
Ние заявихме, че операцията в Лясковец е провалена. Но се прокрадна една тенденция, да се замеряме с костите на загиналите. Ако трябва по това да се измерваме, опазил ни Господ. Резултатите не са от полза за тези, които създаваха мръсотия. Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по БНТ в опит пак да оправдае трагедията с лудия Петко Савов с минали грешки.
 

В петък, след трагедията , отидох на място, дадох пресконференция с непосредствените факти по случая, след това отидох при ранените служители на МВР. В събота проведох среща с г-н Йовчев и му казах, че съм готов да подам оставката си. Той сподели, че обществото се е нагледало на оставки. Аз многократно заявявах, че ако имам вина, ще си подам оставката. Така отговори на въпрос дали си е подавал оставката Лазаров

Бяха ясни няколко основни факта за нас и хората, които познават материята. Много неща се изговориха, много мръсотии изплуваха. Беше атакувана операцията от гледна точка на нейната целесъобразност. Аз съм изпълнил закона. Но чух щуротии, които се говореха, нека лежи на съвестта на тези, които ги разпространяваха, посочи той.

Тези експерти, които обясняваха как трябва да се действа, са тези, на които предният главен серкретар е възложил да изведат лицето с оперативни способи. Няма да коментирам техните действия, допълни Лазаров.

Разговарях с американските партньори и те казаха, че човек с психически отклонения, да допуснем това, е по-опасен от терорист. Това е едно от условията в нормативната база да се използва специализирания отряд, обясни той.

Главният секретар призна, че е имало изненада при атаката в Лясковец и че вратата е била барикадирана. Той се оправда, че проблемите са назад в годините. Основни способи, които прилага едно антитерористично ниво, не са тренирани. Не е тренирано хвърляне на светлинно-звукови гранати. Това е много специфично. След като този способ е изведен от употреба, за какво да говорим. Няма с какво да отворят вратата освен с взрив. Още 2003 г. ,след една друга акция, трябваше да се помисли, че не може да се влиза по този начин. В други страни има подготвени специализирани кучета.Аз настоявах  да разработим система с тактически кучета. Това не се прави за ден, за два. За изграждане пък на един служител са необходими пет години, каза още Лазаров.

Ние сме една от малките столици, която не е покрита с камери за наблюдение. Без покритие, без конкретна информация трудно ще се стигне до конкретния извършител и поръчител. Това каза той по повод зачестилите нападения срещу журналисти и палежа на колата на Генка Шикерова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5592 |07.04.2014 Рединг: Социалистите да си говорят каквото искат . 23| 6302 |28.03.2014 Йовчев: ГЕРБ може да ми искат оставка и заради времето . 12| 5398 |25.03.2014 Искат оставката на д-р Андреева . 32| 8588 |22.03.2014 Татяна Дончева: Главсекът е лековат, тъстът му реди пасиансите в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads