Реклама / Ads
0| 6540 |16.07.2013 НОВИНИ

Година след атентата в Бургас камикадзето e загадка

.
Службите все още не знаят самоличността на камикадзето година след атентата на летище Сарафово. Въпреки разпитаните над 150 души, направените десетки експертизи и следствени експерименти, обвинението разполага само с косвени доказателства.
 

Нашите и европейските служби все още издирват петима помагачи на камикадзето от летище Сарафово и никой от терористите не е задържан, признаха властите, пише Стандарт.

На 18 юли в Бургас ще бъде издигнат монумент в памет на загиналите българи и израелци. Звездата на Давид - символ на основаването на Държавата Израел, ще напомня за атентата на бургаското летище. Монументът в памет на загиналите българин и израелци при атентата на 18 юли 2012 година ще посреща гостите на летище Бургас от четвъртък.

Проектантът на паметника е от Израел, а зад идеята стоят и роднини на загиналите петима израелски туристи. Петте колони съдържат детайли, които напомнят Звездата на Давид. Шестата има загатнат елемент на полумесец в памет на загиналия българин - шофьор Мустафа Кьосов. Мемориалът ще се издига до паркинга на терминал Пристигащи. Мястото е на 20 метра от избухналия в пламъци автобус.

Срещу 50 000 лева българските разследващи направиха пълна възстановка на атентата на летище "Сарафово" край Бургас. От Националната следствена служба установиха вида и мощността на взрива, но не успяха да съберат допълнителни данни кой стои зад атентата.

В разследването на атентата се включиха британските, израелските и американските служби. И до ден днешен обаче никоя от тях не може да каже истинската самоличност на мъжа, който се взриви. У него тогава бе открита фалшива шофьорска книжка, издадена от щата Мичиган в САЩ. Върху нея бе изписано името Жак Филип Мартен. US службите обаче веднага съобщиха, че книжката е фалшива.

От останките на трупа бяха иззети ДНК проби, пръстови отпечатъци. Направена беше и пълна възстановка на лицето му. Профилът обаче не съвпадна с този на нито един човек в света досега. Това прати в задънена улица разследващите, за които най-важно е да се установи самоличността на атентатора, за да се търси връзка с групировки или поръчители на взрива. Затова и дни преди навършването на първата годишнина, службите у нас удължиха разследването до ноември.

Разследващите подозират, че трима от петимата помагачи на атентатора са с български произход. Самоличностите им обаче още не са разкрити, тъй като мобилните телефони, които са използвали за връзка с останалите участници в атентата, са били с предплатени карти. След десетки разпити на различни собственици на телефони и СИМ карти разследващите имат следи, но до разпити и задържане още не се е стигнало.

Властите не са открили и истинските самоличности на двамата чужденци, които са помагали на камикадзето. У нас те бяха засечени под имената Ралф Уилям Рико и Браян Дженсън. Твърди се, че те са помагачите, тъй като са влезли в България по едно и също време. По-късно разследващите дори откриха ДНК от Мартен върху личната карта на Браян Дженсън. Въпреки че са пристигнали по едно и също време, тримата са влезли по различни начини в страната ни. Единият от извършителите се е придвижил с влак от Варшава до Румъния. Другият пък кацнал в Румъния със самолет, но от друга дестинация.

От северната ни съседка тримата дошли в България пеша през т. нар. синя граница, но поотделно. По-късно бе установено, че Рико и Браян са тръгнали от Ливан към Европа, но по коренно различни маршрути. Все още обаче е пълна мистерия откъде е пристигнал третият терорист Жак Филип Мартен, който се взриви в Сарафово.

Година след взрива следователите у нас все още не могат да сглобят пъзела от последните минути преди атентата, защото липсват показания на лица, които са били близо до нападателя. Не е ясно и дали камикадзето се е разколебало секунди преди атентата и е бил взривен дистанционно, или нарочно е натиснал бутона на стълбите на автобуса, където е имало много по-малко туристи, отколкото вътре. Въпреки показанията на десетки свидетели разследващите не са готови да кажат кой е отговорен за атентата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5268 |14.07.2013 Пиянски купон завърши с тежка катастрофа: 4-ма младежи ранени след зверски удар в стълб . 68| 5814 |14.07.2013 България е изправена пред несигурност след месец на протести . 28| 5817 |13.07.2013 Депутати от ГЕРБ "откриха предсрочно" последната отсечка на АМ "Тракия" . 1| 5214 |11.07.2013 Пет месеца отсрочка за разследване атентата в Сарафово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads