Реклама / Ads
5| 5399 |06.07.2010 НОВИНИ

Горелият влак - незаконен

.
Влакът, който се запали на гарата в Айтос в събота, не е имал сертификат за безопасност=
 
Това пише в днешния си брой вестник “Труд”. Разрешителното е изтекло още през октомври миналата година и машината не е пратена на задължителна проверка в Националния изследователски институт по транспорт, потвърдиха оттам. Както “Труд” вече съобщи, БДЖ и Национална компания “Железопътна инфраструктура” масово ползват незаконни локомотиви и вагони. Само двете държавни компании безогледно нарушават закона за жп транспорта и дори искат да отменят текста, според който возилата им трябва да минават външен технически преглед на всеки 5 години.

Знаем, че влакът е нямал действащ сертификат за безопасност, признаха от Министерството на транспорта. От ведомството посочиха, че на 18 май Изпълнителна агенция “Железопътна администрация” е дала предписания на БДЖ и НКЖИ да спрат от движение всички локомотиви и вагони с изтекъл сертификат. Двете държавни фирми обаче не са спазили заръката, а са обжалвали в софийския административен съд заповедта на шефа на Изпълнителна агенция “Железопътна администрация” Симеон Ананиев. В момента магистратите са във ваканция и до 2-3 месеца няма кой да спре от движение незаконните влакове от движение.

“Не знам какво да кажа. Ситуацията е ненормална, законът за БДЖ и НКЖИ не важи”, коментира пред “Труд” директорът на Националния изследователски институт по транспорт Йордан Костадинов. Според него двете компании нямат никакво намерение да спазват закона, а се надяват административният съд дълго да бави решението на случая. В това време ще се опитат да вкарат законодателни промени, с които да се отмени изискването сертификатите за безопасност да се подновяват на всеки 5 години, каза Костадинов. Преди повече от два месеца “Труд” съобщи, че от общо 320 локомотива на БДЖ, които са в движение, за около 300 нямат документ, че са безопасни. Оказва се, че от общо около 5000 товарни вагона в жп превозвача едва 1300 са със сертификат за годност. При пътническите превози в момента в движение са 430 вагона. От тях обаче само 230 имат сертификат. При старите електрически влакове от 20 само 2 са с документ за безопасност. Самите БДЖ нямат удостоверение за безопасност. От министерството на транспорта оправдаха абсурдната ситуация с липсата на пари за техническите прегледи. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4524 |17.05.2010 Синхронизират влакове и автобуси . 23| 5373 |14.05.2010 Б. Борисов: България беше размазана от товарния влак! . 41| 11715 |11.05.2010 Милен Цветков извади нов незаконен лов на Първанов . 11| 6322 |04.05.2010 12 г. затвор за шафнера на влака "София-Кардам"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads