Реклама / Ads
2| 6072 |03.04.2008 НОВИНИ

Градски на вътрешния министър проверява ГДБОП

.
Бисер Иванов от Плевен е начело на проверката в ГДБОП, разпоредена от министър Румен Петков. Иванов миналата година сдаде поста шеф на плевенската полиция заради скандал с местен съдия.
 
По-късно обаче той е назначен но по-висока длъжност като зам.-шеф на Инспектората ва МВР. Именно той ще разследва дали думите на бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов за спирани разработки срещу групировки и контрабанден трафик са верни. Пак Иванов ще обобщава данните и ще ги предоставя на прокуратурата и ДАНС за техните проучвания по развихрилия се скандал във вътрешното министерство.

За много от минали разработки в ГДБОП има папки с по няколко листа в тях. Години наред по известни имена от сивия сектор просто не е работено или пък събраните данни са били изискани от шефове и са изчезнали някъде, смятат запознати. Такива били случаите с Иван Тодоров-Доктора, Димата Руснака, Георги Илиев и др. Това била една от причините преди година и половина част от ръководителите на звена в ГДБОП да напуснат или да бъдат освободени. Според тях самите обаче причината била тази, че работели по случаи, които разкривали участие на политици в незаконна дейност.

В днешния си брой в. "Монитор" пише, че архивите на ГДБОП били запечатани. Всички каси в отделите "Терор" и "Акцизна контрабанда", в които се съхраняват важни разработки срещу известни бизнесмени и алкохолни босове, се проверявали много внимателно от ДАНС и прокуратурата. Целта е да се установи докъде са стигнали водените разработки и как са били използвани специалните разузнавателни средства. Според вестникът проверката се налагала, тъй като разработките срещу големите в алкохолния бранш са били водени именно от разследващите в "Акцизна контрабанда". На отдел "Терор" пък е било поверено разследването срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините. И двете акции се провалиха след изтичане на информация, като се предполага, че именно арестуваният бивш зам.-директор на ГДБОП е осведомил разработваните лица за готвените операции срещу тях, с което е съсипал огромния труд на антимафиотите. Има опасения също, че някои акции пък са били изкуствено раздувани. Обискът в офиссграда на „Джеймс Баучер" преди няколко месеца бе обявен като удар срещу Маргините и Булинс. Всъщност е бил тарашен само офис на бизнесмена Халваджиев. Други кантори се заканиха да съдят МВР за манипулиране на информацията и превишаване на правата. Юристи в сградата бяха държани с лице към стената и вдигнати ръце, без да имат нищо общо с операцията. Самата акция бе с доста съмнителен ефект, тъй като са минали почти две години от ареста на братята Маргини, а делото срещу тях стигна до задънена улица.

Бисер Иванов подаде оставка през август 2007г., без да бъдат огласени официални мотиви. По-късно стана ясно, че министър Петков изразил недоволство, че Иванов не е подкрепил достатъчно тримата полицаи, които съставили акт на шефа на Районния съд в града Любомир Кръстев. Според полицаите съдията е бил видимо пиян, но отказал проверка с дрегер. В деня след инцидента в Областна дирекция "Полиция"-Плевен не е имало постъпили протоколи за подобно произшествие. По-късно са постъпили два: един за осуетяване на полицейска проверка и втори - за отказ за проба за алкохол. Инцидентът бе крит от медиите няколко дена. В крайна сметка магистратът обвини единия от полицаите, че го злепоставя, защото бил роднина със съдийка, с която пък Кръстев бил в служебен конфликт. Магистратът заяви, че е разговарял за това и с директора на областната полиция Бисер Иванов.

Заради случая Петков отиде специално до Плевен и награди тримата полицаи, които бяха спрели съдията. Бисер Иванов застава начело на полицията в Плевен, при правителството на НДСВ, като наследява на поста Илия Илиев, които по това време е изтеглен в София и назначен за шеф на Националната полиция. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4871 |01.04.2008 Напикаващият се министър е скалъпил показанията на Павел Чернев . 15| 5110 |27.03.2008 Вътрешният министър или Ваньо Танов осветиха Алексей Петров? . 30| 4786 |23.03.2008 Министър сравни Освобождението на България с независимостта на Косово . 2| 6239 |19.03.2008 Взривът в Пловдив водел към зам.- директора на ГДБОП И. Иванов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads