Реклама / Ads
27| 5952 |04.05.2014 НОВИНИ

Гръцки агнета превзеха пазара: Вървят по 4 лв. за кг

.
Гергьовден сюрпризира българските фермери. "Изненадан съм! За първи път гръцките търговци не проявяват интерес към българските агнета. Точно обратното - от южната ни съседка има внос на евтини агнета, които подбиват цените у нас. Агнетата оттам вървят по 4 лв. за килограм на едро, докато българските са поне по 5,50 лв.", заяви Бойко Синапов, шеф на Националната асоциация на животновъдите.
 

 

Причината за евтините агнета от Елада били солидните субсидии, които получават фермерите. "Годишната субсидия за овца майка у нас е 40 лв., докато колегите ни в Гърция вземат по 48 евро за животно", поясни Синапов пред „Труд”.

 

Той добави, че е проведена среща с министерството на земеделието, на която фермерите са настояли страната ни да започне да усвоява европари за овцевъдство. "Крайно време е нашият бранш да спре да тежи на българските данъкоплатци. Още повече, че в Румъния и Гърция се усвояват евросубсидии. Евросхемите трябва да се разработят и у нас", добави още той.

 

Макар и да няма търговци от Гърция, гръцки граждани все пак минават границата, за да си купуват агнета от българските кошари. "Малко спорадично, но гърците идват, защото знаят, че нашето агне е по-крехко, гледано е със зелена трева, докато гръцкото е жилаво заради скалистия релеф там", коментира Синапов.

 

Италианците пък са другата предпразнична изненада на пазара. "Италиански търговци изкупуват наши агнета, търсят малки, до 25 килограма, и след това ги препродават за арабския свят", разказа Бисер Чилингиров, шеф на Националната овцевъдна асоциация.

 

Предпразничната надежда за нашите фермери е първият реален експорт за Катар. "10 000 български агнета вече пътуват за Катар. Животните са натоварени на кораби, а експортът е еднократен, въз основа на него Катар ще реши дали да направи доставките регулярни", каза Чилингиров.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5727 |19.02.2014 Седем свещеници опяха на български и гръцки език Димчо Михалевски . 3| 6092 |25.10.2013 Гръцкият журналист, разкрил случая с Мария: Бизнесмен е купил детето . 8| 5974 |23.09.2013 10 г. гръцки затвор крие "принц" Ангел в досието си . 7| 5304 |21.08.2013 Млада българка застреля гръцкия си съпруг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads