Реклама / Ads
10| 2927 |14.04.2024 НОВИНИ

"Грижата" на Путин за руснаците - Оренбург плува под водите на река Урал /видео/

.
Стотици хиляди хора са евакуирани в Русия и Казахстан, където продължават най-тежките наводнения от десетилетия насам. В Оренбург наводненията се повишиха повече от официалните очаквания.
 

Още около 1000 къщи са били наводнени в руския град Оренбург за 24 часа до неделя сутринта, но нивото на водата в река Урал, която минава през града, е започнало да спада, съобщиха официални лица.


"Миналата нощ все още беше доста напрегната", каза заместник-кметът Алексей Кудинов, според руската държавна информационна агенция РИА. "Почти 1000 жилища са били наводнени през последните 24 часа", предаде Ройтерс.


Урал започна да се отдръпва рано в неделя, съобщиха от администрацията на Оренбург в приложението за съобщения Telegram.

 

След няколко дни на навод нения по река Урал, наводненията в руския град Оренбург надминаха официалните очаквания и достигнаха рекордно високи стойности. Стотици хиляди хора бяха евакуирани в Русия и Казахстан.







Това са най-големите наводнения в Русия от десетилетия насам, като бяха причинени от обилните снеговалежи през зимата, които се стопиха по-бързо от очакваното през април, пише Associated Press.

 

В събота нивото на водата в река Урал достигна почти 12 метра в Оренбург - повече от 2,5 метра над нивото, което се смята за критично.


"Очакваме това да бъде платото: Няма да има по-нататъшно покачване, ситуацията ще се стабилизира, а след това ще започне спадът", пише губернаторът Денис Паслер в Telegram.


Около 3000 къщи са били под вода само в града.


"От тази сутрин се наблюдава увеличение на броя на наводнените домове и все повече райони се евакуират", заяви в събота Елдар Рахметов, служител от руското Министерство на извънредните ситуации.


Междувременно в цяла Русия са евакуирани повече от 120 000 души.

 

Наводненията достигнаха и до съседен Казахстан, особено до северния град Петропавловск, където беше засегнато електрозахранването.


По данни на казахстанското министерство на извънредните ситуации над 103 000 души са били евакуирани в цялата страна.







Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев отмени и планирания за средата на юни Международен форум в Астана "поради тежките наводнения в Казахстан и необходимостта от отпускане на финансови средства за ликвидиране на последствията и подпомагане на засегнатите граждани".

 

"Провежда се масова евакуация", съобщи в петък кметът на Оренбург Сергей Салмин в Telegram, като инструктира жителите на няколко района на града да "вземат със себе си документите, лекарствата и стоките от първа необходимост и незабавно да напуснат домовете си". Кметът определи ситуацията с наводненията като "изключително опасна" и призова местните жители да не "губят време".

 

Регионът е дом на близо 2 милиона души, но не е ясно колко от тях са били помолени да напуснат домовете си, пише CNN.

 

Преди това Кремъл заяви, че руският президент Владимир Путин ще получи доклади от губернаторите на трите сериозно засегнати региона: Оренбург, Курган и Тюмен.


Жителите неведнъж са се обръщали към президента с молба за помощ. Видеозаписи в социалните медии показаха стотици протестиращи, събрали се пред кметството в Орск, Оренбург, които скандираха "Срам! Срам!" и "Путин, помогни!". На други кадри се вижда как демонстрантите обвиняват държавата, че "не прави нищо", и критикуват кмета на града Василий Козупица.


"Храним служителите на министерството на извънредните ситуации с пирожки и кнедли и им носим термоси... Козупица не може да осигури дори служителите на извънредните ситуации. Срам!", чува се да казва една от жените.


Юлия Навална, вдовицата на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, също разкритикува Кремъл.







"Изглежда, че властите в нашата страна никога не са подготвени за нищо. През зимата те са неподготвени за студове и снежни бури, през лятото - за пожари, а през пролетта - за наводнения", написа тя във вторник в X.

 

Българският военен блогър Дани Иванов публиува кадри от наводненията:

 

 

 

 

Особено скандално е видео, на което питат група мъже, тръгнали с лодки дали отиват да спасяват хора. "Не, хладилник", отговаря един от тях.

 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2400 |14.04.2024 Руслан Трад: Събитията не са приключили и вероятно ще видим израелски атаки в Сирия, Ливан и Газа . 1| 3355 |14.04.2024 Българските състезателки спечелиха общо осем медала на Световната купа по художествена гимнастика . 3| 2402 |14.04.2024 Министър Запрянов: Няма военна заплаха за България, общата система за ПВО на НАТО работи нормално . 13| 8927 |14.04.2024 "Всичко под масата, вероятно парите се разделят по епархии“. Колко имоти и бизнес има Българската православна църква?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads