Реклама / Ads
26| 10883 |15.11.2015 НОВИНИ

Халаф: ИД ще разпали Трета световна война, сухопътни операции няма да помогнат

.
Мохамед Халаф
ИД иска да внесе страх у Европа, за да не нанесе удар срещу тях. Атентатите в Париж са за сплашване. Терористите искат да затвърдят статуквото, коментира в „Събуди се” журналистката Елена Йончева.
 

Ние стъпваме на събитията постфактум. След като се е случил терористичният акт, вземаме мерки. Събитието от Париж ни връща към нов прочит към декларацията от Консултативния съвет. Има проспана информационна сигурност. Казва ни се, че трябва да се разработи законопроект срещу тероризма, в същото време ни се казва, че няма риск от атентати. Как да разбираме това?, пита журналистът Георги Коритаров и предположи: Може би антитерористичният закон ще се използва за репресия.  

ЮНЕСКО, който се намира във Франция и имаме претенции да го представляваме, също трябва да покаже визионерство, допълни Коритаров.

 

ИД успява да ликвидира граници, ние сме пред война – Третата световна война. Но тя няма да се води срещу държави. САЩ и Европа са допуснали ИД да има територии в 2 държави, да притежава петрол...,  коментира арабският анализатор Мохамед Халаф.

 

„Ислямска държава” е терористична структура, която разполага с огромна територия, за разлика от „Ал Кайда”, която беше терористична структура с идеология, но без територия. Ако „Ислямска държава” бъде изтласкана, тя ще бъде лишена от територия и ще бъде приравнена на „Ал Кайда”. В този смисъл сухопътна операция и отнемане на територията на „Ислямска държава” генерира съвсем друг и по-мощен терористичен потенциал” , смята Коритаров.  

 

Да се вземат мерки да се прекрати въоръжаването на ИД, след това да се насочат сухопътните войски, тогава ще има победа, посочва Йончева.

 

Сухопътни операции няма да реши проблема. Такива имаше в Ирак, те само разшириха проблема. Появи се Боко Харам и пр. Проблемът е вече сектантски. ИД използва социалните медии, това означава, че сме пред глобализирано явление. Проблемът трябва да се реши на място, представи своята гледна точка Халаф.

 

Ислямът не е реформиран като християнството. Най-голямата група от сунити отказва да осъди терористите, тъй като са мюсюлмани. За тях е важно, че не са християни. Във всички арабски държави джамиите са трибуни за разпространяване на омраза срещу западния свят, демокрацията, християните. Отиваме към гибел, каза още Халаф.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4810 |04.11.2015 Калфин: Работещите зад бюро в МВР трябва да са трета категория труд . 0| 3850 |25.10.2015 О. Минчев: ДПС пожела да остане трета политическа сила . 31| 6977 |12.10.2015 Горанов: Само полицаите на улицата с 20 заплати при пенсиониране, всички други ще са трета категория . 16| 9762 |06.10.2015 Фрог научи: Адмирал на Плевнелиев с четене на поздравления получава трета звезда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads