Реклама / Ads
9| 5261 |02.04.2008 НОВИНИ

Хашим Тачи затрил 300 сърби за органи, разкрива в книга Карла дел Понте

.
Косовският лидер Хашим Тачи е замесен в убийството на над 300 сърби и продал техни органи. Скандалното разкритие прави самата прокурорка на Трибунала в Хага Карла дел Понте в новата си книга.
 
Тя е издадена в Швейцариа под заглавието „Лов". Това съобщава руското електронно издание Pravda.ru.

Дел Понте признава, че Хагския трибунал е разполагал с информация, че през 1999 г. терористите от Армията за освобождение на Косово, оглавявана от сегашния премиер Хашим Тачи, са доставили в Албания, натоварени на камиони няколкостотин сърби. Те били откарани в малък град в Северна Албания, където започнали разпити и мъчания. Младите и здравите били хранени добре. След време те били откарвани в тайни помещения, където хирурзи им изваждали бъбреците и други органи. Човешката плът била консервирана и изпращана по специални канали в Европа. Дел Понте признава, че трибуналът не е продължил разследването, поради невъзможността да го завърши. Но още тогава слведователите били стигнали до извода, че главен организатор на престъпленията бил лично Хашим Тачи. По това време обаче Западът се интересувал единствено от престъпленията, извършени от сърби. Мълчание прикривало издевателствата срещу самите сърби.

tachi.jpgБелгийското списание „Телемустик" публикува на свой ред разследване, в което се твърди, че написаното от дел Понте е истина. Списанието твърди също, че албанската мафия е печелела милиони не само от наркоканали, но и от търговия с хора и човешки органи.

Съобщенията за връзки на Тачи с криминалните среди едва ли изненадват някого. Още като командир на АОК той бил известен с прякора „Змея". Твърди се още,  оглавяваната от него Демократическа партия на Косово, се е финансирала от продажбата на хероин и кокаин. Освен това той често използвал насилие и заплахи срещу политическите си опоненти. Името на Тачи се свързва и с една от силовите групировки в Косово, отговорна за извършването на поне 15% от всички престъпления в областта. Сестра му пък е омъжена за един от босовете на албанската мафия. През 1997 г. сръбските власти го осъждат задочно на 10 години затвор. През 1998 г. е издадена и международна заповед за неговото задържане. През 2003 г. той бива арестуван. Няколко часа по-късно обаче е на свобода заради натиск от страна на Мисията на ООН, която изпълнява административни функции в Косово. Самият Тачи отхвърля всички обвинения и ги нарича „сръбски измислици". Карла дел Понте и редица западни издания обаче едва ли могат да бъдат заподозрени в любов към Белград.

В момента Хашим Тачи е премиер на Косово, а партията му спечели неотдавнашните избори в новата държава. Редица западни страни го признават за политик и свой партньор.

Тогава защо Карла дел Понте е решила да отправи такива скандални обвинения към него в книгата си? Според анализатори тя е избрала момента заради събитията на Балканите. В същото време вероятно написаното е опит среди в Европа да се дистанцират от категоричната покрепа на САЩ за Косово и Тачи.

Каква ще е реакцията на политическите среди на Стария континент по повод разкритията на дел Понте, ще покаже времето. До момента нито един политик не е коментирал книгата. Медиите обаче вече почнаха разследвания, къде са отивали човешките органи, кой се е възползвал от „търговския нюх" на Тачи. Възможно е да се появят и имена, които са прикривали тези престъпления срещу човечеството. Да не забравяме, че авторката е един от водещите юристи в Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6361 |30.03.2008 Българите в Сърбия и Косово искат държавата да се сети за тях . 12| 5059 |20.03.2008 Признаваме Косово; Сърбия се люти . 0| 5637 |27.02.2008 София - посредник между Сърбия и Косово . 2| 5067 |24.02.2008 Ивайло Калфин: Не избираме между Сърбия и Косово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads