Реклама / Ads
23| 3949 |28.11.2023 НОВИНИ

Хем прогнозата е куха, хем има риск. Бивш министър на Радев погна Василев за държавния поземлен фонд, но...

.
Хем е куха прогноза, хем обаче има риск да се разпродава държавния поземлен фонд. Президентът Румен Радев и негови бивши служебни министри вдигат парата около бюджета за 2024 г. като обвиняват финансовия министър в намерения за продажба на 700 хил. дка. държавна земя за 340 млн. лева - твърдения, които Асен Василев определи като "фалшива новина" и посочи - такова нещо в бюджета не фигурира. По думите на бившия министър на икономиката Никола Стоянов обаче кучето е заровено не в Закона за бюджета, а в прогнозата към него. 
 

"Законът за бюджета вече месец и повече се дъвче от експерти и се оказа, че е стъкмистика. За държавния поземлен фонд - в план-сметката за 2024 г. няма предвидено такова нещо, но към него има 3-годишна прогнозна рамка. Това са публични документи. На 45-та страница е мнението на Министерството на земеделието, което посочва: “...по отношение на посочения приход от 340 млн. лева и около 700 хил. дка земя”. Прогнозата е част от Закона за бюджета. Може да започнат процедури по продажбата, за да влязат тези приходи за 2025 г.", заяви Никола Стоянов.


По думите му всичко може да бъде пренаписано през годината, ако има ново парламентарно мнозинство, а ако бъде приет така, както е - прогнозата не е във въздуха и веднъж заложена, дава право министерството да пристъпи към съответните процедури от 1 януари. 


"Гласува ли НС, министерството ще има право да организира търгове", посочи още Стоянов.


"Земята е ограничен ресурс. България разполага с една територия и една част от нея са държавни земи. Като заколим кокошката, за да се наядем днес, утре няма да има друга кокошка. Тези земи са отдават на различни земеделски стопани, но тази земя би могла да бъде инструмент", обясни още бившият икономически министър. 


Вчера президентът Румен Радев заплаши с безпрецедентно вето, ако НС не "озапти" финансовия министър в намеренията му да разпродава земи от държавния поземлен фонд. Според Никола Стоянов това вето ще внесе разум в НС и в прогнозата това ще бъде поправено. 


"Прогнозата е основата на бюджета за 2025 г.", заяви Никола Стоянов.


“Това са кухи прогнози - таксата за руски газ, земята… Кой знае колко още такива мини ще трябва да извадят", допълни бившия икономически министър.


ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2483 |28.11.2023 281 нови случая на COVID-19 и шестима починали . 0| 2583 |28.11.2023 Още заложници на Хамас се върнаха в Израел. Тел Авив освободи десетки палестинци . 1| 2617 |28.11.2023 Стотици населени места все още са без ток. Вижте къде . 0| 2670 |28.11.2023 Започват обсъжданията на бюджета в ресорната комисия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads