Реклама / Ads
18| 5578 |16.06.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Хиляди в Москва в защита на Голунов и срещу насилието на полиция и прокуратура

.
Хиляди отново излязоха на протест в Москва. Този път те не защитаваха само малтретирания в полицията и обвинен от прокуратурата за наркоразпространение Иван Голунов. Хората настояват за спешни промени в закона за правомощията на държавното обвинение. Пред множеството бе прочетена Декларация до генпрокурора Юрий Чайка.
 

В нея се искат ясни законови рамки за отношението на прокуратурата и полицейските структури не само към журналистите, но и към всички руски граждани.

Настоява се също, да се регламентира използването на сила от правоохранителните органи, които все по-често използват сила срещу протестиращи. „Чайка, върни милионите, заграбени от синовете ти, върни и свободата на словото“, скандираха протестиращи.

 

Протестната акция в центъра на Москва бе отново в подкрепа на разследващия журналист Иван Голунов с искане за законност и справедливост за всички, съобщават руски медии.

 

„Този митинг в подкрепа на всички журналисти. Победата в ситуацията с Голунов е обща. Много други се нуждаят от нашата подкрепа“, заяви председателят на Съюза на журналистите в Москва Павел Гусев.

 

Русия вече не е същата. Доказахме, че когато се вдигаме заедно сме сила и с нас се съобразяват. Цялото руско общество защити Иван Голунов. Време е да защитим всички граждани от посегателствата на прокуратурата и структурите на МВР. В момента хората са беззащитни и институциите се саморазправят с тях, както им разпоредят. Да сложим край на това, призоваха участници в митинга.

 

"Ние не искаме специални права, а такива, които да гарантират на всички граждани спокойствие и възможност да се защитят от полицейския и прокурорския произвол“, категоричен е Генадий Лазарев.

 

Предишното протестно шествие на 12 юни, което не беше разрешено от московската управа, се превърна в място за насилие на полиция срещу граждани. Бяха арестувани над 200 човека. Следващ митинг е планиран за 23 юни. Тогава в Москва ще пристигнат и хора от други райони на страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7811 |08.05.2019 Николай Хаджигенов поема защитата на Иванчева . 11| 15381 |16.04.2019 Мартин Карбовски: Убийците ги защитават, а Иванчева? . 2| 5551 |21.03.2019 Арх.Мирянова: Цветанов оцени мощната енергийна защита на сградата от псалм 91 . 13| 15507 |04.06.2018 С. Малинов: Най-отвратителното от визитата в Москва е, че Борисов се извинява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads