Реклама / Ads
133| 6211 |22.06.2013 НОВИНИ

Хиляди отиват на митинг пред НДК днес

.
Протестът дебне форума на ПЕС. Протестиращи от цялата страна се обединиха в нова група във Фейсбук, която иска презареждане. #СИСТЕМАТАreloaded бе образувана в четвъртък вечерта.
 

 

В своеобразен манифест десни политици и интелектуалци призовават хилядите протестиращи да насочат енергията си в обществено политическо действие и да се пренапишат правилата, пише Стандарт. Според тях трябва по-добър Изборен кодекс, който да позволява електронен вот и пренареждане на кандидат-депутатските листи. А след приемането на новите правила кабинетът на Пламен Орешарски да подаде оставка. Очаква се хората от новата група да се включат в големия протест днес от 10 ч около НДК. Той се организира от 3 дни и е насрочен да започне заедно със заседанието на Партията на европейските социалисти, което ще се проведе в НДК, водено от лидера им Сергей Станишев. Протестиращи разказаха за "Стандарт", че очакват около НДК близо 20 000 души с различни убеждения и цели. Протестът ще се организира от две посоки - от пилоните при бул. "Витоша" и от ул. "Фритьоф Нансен" въпреки предупрежденията на МВР и Столична община. От кметството още в четвъртък забраниха протестите пред НДК в петък и събота заради организирани събития. В същото време обаче и от БСП отправиха искане до общината да се обезопаси периметърът около НДК от 8 ч до 18 ч. Те настояват забраната да важи не само за протестни демонстрации, но и за всякакви други подобни публични събирания във вече заетите от БСП часове, тъй като има подготвена програма с участието на деца. От МВР пък призоваха червените да приключат с програмата си до 17,30 - час преди големия протест от 18,30 ч. Така чуждестранните гости ще могат да напуснат спокойно НДК, аргументираха се полицаите. Те очакват протестите около НДК да се слеят с големия митинг, който отново ще започне в 18,30 ч пред Министерски съвет. От полицията се притесняват и от провокации, независимо че събитието ще е през светлата част на деня. Затова още вчера столичните униформени, които охраняват протестите, излязоха със светлоотразителни жилетки с надпис "Антиконфликт". Отсега нататък на първа линия при масови прояви те ще носят жилетките. "Това е нов подход, целта е униформените служители ясно да заявят пред гражданите желанието за толерантност и овладяване на напрежението", съобщиха от МВР. 
Следващата стъпка ще бъде и въвеждането на полицейски екипи, на чиито светлоотразителни жилетки ще се чете надписът: "Полиция - Диалог екип". Тяхната задача ще бъде да водят диалог с различните групи протестиращи и организатори на протестни митинги и шествия. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 123| 5926 |18.06.2013 Пета вечер на протести: отново хиляди на площад "Независимост" . 41| 6039 |17.06.2013 Сидеров вдигна митинг, ще защитава централата си . 140| 7280 |17.06.2013 Кадиев свиква митинг срещу Станишев на "Позитано" 20 . 50| 6172 |16.06.2013 Над 15 хиляди протестират в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads