Реклама / Ads
36| 9538 |20.12.2015 НОВИНИ

Н. Пр. Хопкинс: Словото на Лозан Панов е плод на независим съдебен ум

.
Н. Пр. Ема Хопкинс
Промените в конституцията са важна първа крачка, която предприе вашият парламент, но държавите от ЕС очакват още стъпки, заяви по БТВ Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас.
 

Тя харесала речта на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от 11 декември по повод 135-годишнината на ВКС. „Харесаха ми не само думите, но и начинът, по който той произнесе нещо, което аз считам за много важно. Това е проява на един много силен и независими съдебен ум, нещо което е много важно за развитието на демокрацията”, коментира посланикът.

 

По думите й е хубаво, че вече има и натиск отвътре за реформи в системата на правосъдието.

 

Ема Хопкинс се надява новият министър на правосъдието Е. Захариева да продължи с бързи темпове реформите. Тя очаква да чуе нейните предложения, които ще са продължение на ремонта на конституцията. Би я попитала: „Ще продължите ли със същата голяма амбиция съдебната реформа в България?”

 

Хопкинс напомни за една силна демокрация е нужна силна и функционираща съдебна система – независим главен прокурор, ефикасно разследващата полицейска система и система за наказателно правосъдие.

 

Относно очаквания доклад на ЕК за напредъка на България в областта на правосъдието, посланикът каза, че ще има критики към борбата с корупцията по високите етажи на властта. Европа внимателно ще наблюдава дали ще бъде гласуван и в какви срокове антикорупционният закон на Меглена Кунева.

 

Тя отказа да коментира записите от разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, но обяви, че очаква обективно разследване.

 

Ема Хопкинс се надява на референдума във Великобиртания обществото да гласува за оставане на страната в Евросъюза.


Колкото повече подкрепяме жертвите, насърчаваме хората да излязат и да кажат, че това е тежко престъпление, обществеността ще подобри нагласите си, каза още тя.

Любимата българска дума на Ема Хопкинс била "сътрудничество", а най-трудната "превъзходителство". У нас тя е със семейството си - със съпруга и двете си деца - които много се вълнуват, че ще бъдат на Коледа тук. Качеството на живот тук е много добро, в Лондон е претъпкано.

От дядо Коледа тя искала топло яке за ски, за да се опита да кара ски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 6310 |14.12.2015 Близнашки: Лозан Панов е пречупен, наплашен човек . 13| 4578 |11.12.2015 Лозан Панов: В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, така е било замислено . 2| 5367 |10.12.2015 Лозан Панов: Оставката на Иванов е предизвестена смърт . 4| 5483 |07.12.2015 Потомък на Антим I: Мюфтията се среща с Лозан Панов преди делото за наследството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads