Реклама / Ads
3| 7013 |08.10.2013 НОВИНИ

Хвърляме боклука под земята

.
Кофите за смет в целия център на столицата ще бъдат вкарани под земята. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков. Вече тече конкурс за доставчик на такива контейнери по бул. „Витоша”. Те ще са в три цвята за различните видове отпадъци.
 

„Контейнери под земята ще има и на Женския пазар, част от който сега се ремонтира”, обясни арх. Диков. „Искаме Женският пазар да е първият в София с такива кофи за смет. Проблемът е, че механизмът на камиона, който вади контейнерите от земята, е скъп и водим преговори с няколко фирми”, каза шефът на борда на „Пазари Възраждане” Маргарита Александрова, предава в. „Монитор”.

От Женския пазар и от тържището „Димитър Петков” всеки ден се изхвърлят между 6 и 8 тона отпадъци. Подземните кофи за смет щели да бъдат малко по-големи от тези тип „бобър” и ще са по 4 – три цветни за хартия, стъкло, пластмаса и метал и отделен за органичния отпадък. „Идеята ни е да е чисто, да няма кофи над земята и неприятни миризми. Ще е добре и за търговците, и за живеещите в района. Всичко ще бъде като в нормален европейски град”, допълни Александрова.

Кога обаче боклукът в целия център на София ще бъде под земята, като в „белите столици”, не е ясно. „Всичко зависи от това как ще се осъществят проектите на бул. „Витоша” и на Женския пазар”, обясни арх. Диков. Ако подземните контейнери ще са новост, която ще я има само в София, то всички общини ще трябва от 2015 г. да въведат нов начин за плащане на такса смет. Правителството промени Закона за местните данъци и такси и от по-следващата година ще трябва гражданите да плащат на база реално изхвърлен боклук. Тепърва ще има работна група от министерствата на финансите и на екологията, сдружението на общините и работодатели, за да се намери приемлив вариант.

Сега гражданите плащат такса смет в промили на база данъчната оценка на имотите. Кметовете на различни градове нямат идея как може да установят точното количество боклуци, което гражданите изхвърлят, особено за живеещите в блоковете. От 2014 г. Столична община е планирала да мери боклука, който изхвърлят жителите на три столични района. Единият от тях ще е с къщи, вторият с жилищни комплекси, а третият - в централната градска част, където има много фирми и административни сгради. Ще се измерва не само колко килограма изхвърля всяко домакинство, а и ще се следи какво точно отива в контейнерите – каква част от отпадъка е биологичен, стъкло, пластмаса, хартия и т.н.

Целта на пилотния проект е да се намери нов начин за определяне на такса смет в столицата. Сега гражданите плащат 1,6 промила върху данъчната оценка на имотите, а фирмите 10 промила върху отчетната стойност.

Преди време заместник-кметът по екологията на столицата Мария Бояджийска призна, че фирмите внасят 60 – 70% от общата сума за такса битови отпадъци, а генерират под 30% от боклука. Тя обяви, че постепенно трябва да се премине на принципа замърсителят плаща. Това обаче е трудно да стане факт, защото такса смет трябва да е до 1% от средния доход на домакинствата и да е социално поносима за гражданите. „Всяка предложена промяна в определянето на такса смет заслужава адмирации. Липсва обаче система за точно изчисляване на количеството изхвърлен боклук. Въвеждането на такава система ще доведе да увеличаване цената на услугата”, коментира кметът на Пловдив Иван Тотев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5849 |06.10.2013 Агенция по земята спира нечисти сделки . 20| 9670 |10.08.2013 Балджийски: Когато Петър падна на земята, беше жив . 4| 7732 |22.04.2013 Светът отбелязва денят на Земята . 3| 4793 |23.03.2013 Спектакли и шествия в 103 български града за „Часът на Земята”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads