Реклама / Ads
12| 4627 |17.09.2010 НОВИНИ

Яне кове желязна ръка. Защо мълчат партиите?

.
Яне Янев
Чухте ли? Яне Янев, наричан по-нататък Янето, тръгнал да майстори Трета българска република!
 

И президентска при това! А пък депутатите да бъдат скоропостижно съкратени до 100 и всичките да са от РЗС!, пише днес Велислава Дърева във вестник 24 часа. Конституцията била уродлива, а парламентарната република - престъпна, казва Янето. Както винаги Янето е целеустремено. И когато мята димки в някоя тоалетна, и когато обещава да обезглави целокупната олигархия с моторна резачка. Отдавна е метнало око на конституцията пустото Яне и ей на, величественият миг настъпи! Ще я усмърти тая конституция с референдумче, ще ни обзаведе с някое така жадувано балканско издание на Пиночет, та най-сетне ще настъпят щастие и благоденствие по нашите земи!

Провокацията на Янето срещу парламентаризма върви от 6 септември насам и ще се точи до 6 декември. До момента нито една партия не е благоволила да обели зъб. Защо? За да не му правят реклама, както гласи обичайното оправдание? Или защото не виждат мащабите на провокацията? Или защото не разпознават последиците от една такава авантюра? Или защото им харесва, че Янето отплесва общественото внимание от техните възвишени занимания, неизвестно какви? Или защото някои тайно бленуват триумфалното завръщане на едноличната власт? Или защото някои са гузни? Нито една партия не си направи труда да изобличи Янето в лъжа и тежка злоупотреба с масовото невежество на обществото, което не знае и не иска да знае какво пише в конституцията, но е убедено, че тъкмо тя е дежурният, универсалният виновник за всички злини. Защото Янето, както Сидеров и както Б. Б., злоупотребява с отчаянията и страховете на българина, с неговото унизително битие, с неговата духовна, морална и материална нищета, до която беше сринат съзнателно, целенасочено, предумишлено, и така беше превърнат в лесна плячка на всякакви Янета. Злоупотребява с неговия атавистичен копнеж по желязна ръка, с неговата опустошителна самоизмама, че “най-добре е Тато да се върне”, че “само един Пиночет ще ни оправи” и “айде стига с тая демокрация”.

Янето лъже на корем, защото:

Първо. Не чрез референдум се прекратява предсрочно мандатът на един парламент, а по силата на чл. 99 и чл. 111.

Второ. Предсрочното разпускане на един парламент не предполага автоматично избори за ВНС.

Трето. Решението за произвеждане на избори за ВНС принадлежи на действащия парламент, като за целта са необходими гласовете на 2/3 от общия брой на депутатите, сиреч 160. Има ли ги Янето тия 160 гласа в НС? То парламентарна група си няма, горкото, 1 милион подписа щяло да събира!

Четвърто. Колкото и необичайно да звучи, държавата има традиции (нали все плачем, че нямаме традиции и завистливо гледаме къмто английската ливада, дето я косят и поливат 200 години). От октомври 1879 г. насам в досегашните 41 на брой обикновени НС депутатите са общо 9923, средно аритметично - 242,024.

Пето. Не конституцията е виновна за това, че парламентарната република се е изродила в премиерски абсолютизъм; че двама министър-председатели се изкачиха до най-позорните “висини” на премиерската диктатура, която подчинява, изземва, дискредитира, контролира и владее всички власти, и тия двамцата са Иван Костов и Бойко Борисов. И отговорността е на тези, които им позволиха и позволяват това. И не само го позволяват, ами го възпяват и аплодират. Поради простотия, заблуда или изгода.

Шесто. Не конституцията е виновна за това, че парламентът се е превърнал в свърталище и убежище на посредственяци и безграмотници, на мутри и мафиоти, както и на техните подставени лица и на техния обслужващ персонал; че ако в парламента има петима читави, истински представители на народа, те са там поради недоглеждане, от немай-къде или защото все някой трябва да мие лицето на тая или оная партия.

И отговорността за това жалко, срамотно състояние на българския парламент е на самите партии, на непробиваемия системен антиподбор вътре в самите партии цели 20 години, на порочните връзки на отделни кръгове и лица от самите партии с всякакви подземни типове. (24 часа)

И, разбира се, отговорността е на тези, които гласуват, макар хич да не им харесва това изречение. Отговорността е на тези, които гласуват с възторг и умиление. И на другите, които гласуват със заворени очи и затъкнат нос. И на останалите, които лежат пред телевизора с бира в ръка.

Седмо. Не конституцията е виновна за това, че вече 20 години един престъпен сговор управлява и граби държавата; че този сговор е сключен между старата каста, новата олигархия, техните мутри и прилежащите им тайни служби; че този сговор е подгизнал от алчност, арогантност, егоизъм, високомерие и безотговорност; че този сговор периодично забърква в своите колби поредния мутант, поредния генномодифициран политически продукт.

Отглежда го, прави му партия, снабдява го с легенда, пише му репликите, финансира го щедро, вкарва го във властта, за да управлява чрез него, да провокира и трови чрез него; че само за няколко години този сговор произведе маса янета - законни и справедливи янета, атакуващи янета, янета със и без гербери, понеже те в една колба са забъркани, там нейде в луксозните леговища и будоари на едни и същи персонажи - едни и същи поименно.

На тях, на тези многодетни бащи, конституцията им пречи. Тясна е парламентарната република за техния ламтеж по безразделна власт.

Републиката ги задушава. По принцип. И спира техния полет и порив. Един диктатор им трябва. За лично ползване. На ръчно управление. Един тиранин, който да е тяхна свидна рожба, да изпълнява техните капризи и прищевки, да легитимира тяхната абсолютна власт, да гарантира тяхната недосегаемост и по възможност да е вечен.

Едно пропускат бащите на мутантите. Че техните творения рано или късно излизат извън контрол.

Затова ги предупреждавам отсега - приберете си янетата овреме. После ще бъде късно. Вече е.

Велислава Дърева (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5329 |26.07.2010 МВР преби невинно семейство, предлага им пари да мълчат . 1| 5553 |16.06.2010 "Телефонистите" ще замълчат . 5| 10263 |26.11.2009 Румяна Желева – „желязната лейди” на ЕС . 0| 5266 |08.03.2008 Желязната лейди в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads