Реклама / Ads
5| 10263 |26.11.2009 НОВИНИ

Румяна Желева – „желязната лейди” на ЕС

.
Еврокомисар по правосъдие...
Българският външен министър Румяна Желева и кандидат за европейски комисар ще получи най-вероятно супер важнен ресор - правосъдие и вътрешни работи. Това ще я превърне в "желязната лейди" на ЕС.
 

Като втора възможност може да й поверят разширяване на ЕС. Това пише в своя статия френският в. „Liberation”. Изданието се позовава на вътрешна информация за проект, който предвижда разпределението на „портфейлите” в следващата Европейска комисия. Очаква се окончателното решение да стане ясно до седмица. Тази информация опровергава скептичните прогнози на социалистите в европарламента, които дори си позволиха публични съмнения относно готовността на българската кандидатка да оглави важни ресори.

Като резервен вариант за ресора правосъдие може да бъде определен и кандидатът на Словакия Марош Шефчович. Който от двамата не заеме поста еврокомисар по правосъдието, ще поеме ресора по разширяването, който също е изключително важен и „горещ”, уточнява изданието.
Вестникът допълва, че френският кандидат Мишел Берние няма да получи сектора на финансовите услуги, каквито бяха прогнозите. Кандидатът на Париж обаче най-вероятно ще получи вътрешен пазар и данъчна политика.

Финансовият сектор вероятно ще отиде при унгареца Ласло Андор. Според прогнозата земеделието пък ще се поеме от румънеца Дачан Чолос.

В прогнозата се посочва още, че Германия губи индустрията, която се дава на Полша в лицето на кандидата й Януш Левандовски. За сметка на това германецът Гюнтер Йотингер най-вероятно ще вземе енергетика, пише „Liberation".

Вестникът допълва още, че комисарите от предишния състав на ЕС поемат исканите позиции.
Така холандката Нели Крус получава търговията, а испанецът Хоакин Алмуния - конкуренцията.

Вестникът посочва, че финландецът Оли Рен ще поеме икономическите и финансови въпроси, а латвиецът Андрис Пиебалгс- социалната политика. Вивиан Рединг запазва далекосъобщенията, като към тях се прибавя и културата. Италианецът Антонио Таяни поема транспорта, а естонецът Сим Калас администрацията. Що се отнася до Карл де Гунт, кандидатът на Белгия, той се заема с ресора, отговарящ за развитието.

Вестникът прогнозира още, че климатът и околната среда ще се поемат от датчанката Кони Хедегаард, а ресорът за правата на човека от шведката Сесилия Малмстрьом. Образованието и морските въпроси ще бъдат поверени на гъркинята Мария Даманаки или на представителката на Кипър Андрула Василио.

Еврокомисар по Структурните фондове се очаква да стане литовецът Алгирдас Семета. Ирландката Мойра Гийгън-Куин, която в момента е член на Европейската сметна палата, е сочена за еврокомисар по бюджета, пише още изданието.
Припомняме, че преди време комисар по правосъдие и вътрешна сигурност бе Франко Фратини, днес външен министър на Италия. Той стана известен първи с острите критики към България, а след това бе замесен в компроматни войни, които го пратиха на някакви излети в зимни курорти, ски и купони с девойки, платени щедро от домакините. Говореше се и за някакви изобличаващи снимки, които така и не се появиха.

Досегашният комисар Жак Баро също бе остър в критиките си към родното правосъдие. Той ни заплашваше дълго време и с предпазна клауза, заради неизпълнени ангажименти в борбата с престъпността и корупцията.

Коментар: Справедливо може да се нарече разпределението, което предвижда „Liberation". В смисъл, че Румяна Желева ще отговаря за това, което най-много ни излага пред Европа и света – правосъдната система и вътрешната сигурност. Ще е много трудно да проверяваш как се борят с корупцията и престъпността другите държави, а да не си направил всичко необходимо по тези въпроси в собствената си страна. Защото винаги могат да ти кажат: „Оправете се първо вие, пък тогава критикувайте другите”. Отговорността ще падне не само върху крехките рамене на Желева и работата този път няма да е като танцувално парче във ВИП Данс... Ръкави ще трябва да запретне и цялото правителство, парламент, президентът също. Прокуратурата, МВР и ДАНС обаче ще са на бойната линия. Само с витиевати фрази и статистики-стъкмистики няма да стане.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4771 |26.11.2009 Правосъдие или разширяване - ресорите за Р. Желева . 6| 5134 |24.11.2009 Желева и Хилъри стягат среща Обама-Борисов до края на годината . 3| 5207 |18.11.2009 Румяна Желева: Прокуратурата си върши работата . 8| 4878 |11.11.2009 Кабинетът си избра Желева за еврокомисар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads