Реклама / Ads
42| 8673 |26.11.2013 НОВИНИ

К. Янков пред Фрог нюз: 7-и блок трябва да стане „Обект от национално значение"

.
Откакто министърът на икономиката Драгомир Стойнев се завърна от САЩ, темата за изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй” става все повече по-гореща и по-гореща. Тя разбуни духовете, заради което се направиха какви ли не коментари и изказвания. Готовност за започване на работа по създаването на още един блок е имало още през април 2012 година, когато Министерски съвет е дало съгласие за това, обяви пред Фрог нюз Крисимир Янков от Комисията по енергетика в парламента.
 

 

Тогава са предприети действия относно правно-организационната форма за осъществяване на проекта. АЕЦ „Козлодуй” е създал дъщерно дружество „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности”, което да извърши редица дейности, предпроектни проучвания за обосноваване изграждането на ново ядрено съоръжение на площадката на АЕЦ „Козлодуй”, пояснява Янков и допълва, че е било получено от Агенцията за ядрено регулиране разрешение за избор на площадка.

 

Размерът на бъдещите инвестиции ще имат значително влияние върху икономиката и трудовия пазар, не само с регионален обхват. Спецификата на дейността на бъдещото съоръжение, а именно производство на електрическа и топлинна енергия, от безопасно използване на ядрена енергия, отчитайки местоположението и значението на съоръжението за националната сигурност на страната, се налага убеждението, че обект „Ядрено съоръжение” на площадка „АЕЦ Козлодуй” трябва да бъде определен за „Обект от национално значение”. Това ще ускори процедурите и намали сроковете за изпълнение, защото е необходима нова ядрена мощност, която да работи паралелно с 5-и и 6-и блок на съществуващата АЕЦ „Козлодуй” до тяхното затваряне, смята Янков и добавя, че през периода направената инвестиция трябва да се изплати, а след това да продължи да произвежда евтина електроенергия.

 

„Това, че правителството, в лицето на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев, е направило необходимото за по-бързо стартиране на процедурата, е добре, въпреки непрецизния изказ на министър Стойнев, който в някаква степен остана неразбран от аудиторията и дава възможност за спекулации. Предстоят мероприятия и процедури, които ще отнемат около 2,5 години до стартиране изграждането на нова ядрена мощност. Предстои изготвяне и подписване на меморандум между възложител и финансираща институция и изпълнител за изграждане на мощността от типа АР-1000, която по мнение на експерти, е на високо технологично ниво – от гледна точка на коефициент на полезно действие и на системи за безопасност. Във връзка с обществената заявка за прозрачни процедури, със сигурност правителството ще спази всички закони и ще проведе възможно най-прозрачната процедура при възлагането и изпълнението на проекта за изграждане на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Със сигурност решението на правителството ще бъде съобразено с един от най-важните принципи на енергийния сектор - диверсификацията на доставчиците и от геополитическа гледна точка за баланс и максимално гарантиране на националната сигурност”, каза още Янков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6173 |26.11.2013 Расате пред Фрог нюз след привикването в СДВР: Ще пазим заедно . 7| 5854 |26.11.2013 Бобева: Задълженията на държавните предприятия са над 9 млрд. лв. . 46| 5439 |26.11.2013 К. Костадинов: Предложението за Пеевски не беше грешка . 10| 4871 |25.11.2013 Павлова предрече: 2014 г. - нулева за всички еврофондове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads